Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Mor als 90 anys Josep Lluís Vilaseca, figura clau de Barcelona ’92 i de l’esport català

ACN Barcelona.-Josep Lluís Vilaseca i Guasch, figura clau de Barcelona ’92 i de l’esport català, ha mort aquest dissabte als 90 anys. De professió advocat, Vilaseca es va vincular ràpidament […]

Agències 14/11/2020

ACN Barcelona.-Josep Lluís Vilaseca i Guasch, figura clau de Barcelona ’92 i de l’esport català, ha mort aquest dissabte als 90 anys. De professió advocat, Vilaseca es va vincular ràpidament al món de l’esport i va exercir molts càrrecs destacant el de vicepresident del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona, membre del Comitè Olímpic Espanyol (COE) o directiu del Barça durant la presidència d’Agustí Montal (1969-1977). També va ser el primer secretari general de l’Esport de la Generalitat (1988-1995). “Ell fou el pare del sistema esportiu català. El referent en majúscules per tots els qui hem intentat continuar la seva feina. Recordem-lo sobretot per la seva manera de ser i fer”, ha recordat l’actual secretari de l’Esport, Gerard Figueras.

(En l’actualització s’afegeix valoració del Govern de la figura de Josep Lluís Vilaseca)”Aquesta matinada ens ha deixat en Josep Lluís Vilaseca, va estar a l’inici de la nova etapa democràtica de l’esport català, el secretari dels Jocs olímpics. Gran persona i amic de les federacions. Que descansi en pau”, ha afegit el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva.Vilaseca, “peça clau en l’elecció i l’èxit de Barcelona ’92″El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha qualificat Josep Lluís Vilaseca de “referent i el pare del sistema esportiu català”. “També va ser una peça clau en l’elecció i l’èxit de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics del 92”, ha puntualitzat Figueras, que ha volgut fer arribar el més sentit condol a la família i amics de Vilaseca. “Ell va dissenyar un model d’èxit, i els secretaris generals que l’hem succeït hem desenvolupat aquelles bases”, ha afirmat l’actual secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física. “Recordem-lo sobretot per la seva manera de ser i fer, que és un dels llegats més importants que ens deixa”, ha afegit Figueras. “Era un senyor, sabia estar sempre al lloc que tocava i tenia una gran capacitat per propiciar l’entesa entre les persones”, ha recalcat el secretari general de l’Esport. Diputat de CiU al Parlament i Creu de Sant Jordi el 2002Nascut a Barcelona el 8 de març de 1930, Josep Lluís Vilaseca es va llicenciar en Dret per a la Universitat de Barcelona i va ser diputat al Parlament de Catalunya per CiU a les eleccions autonòmiques de 1995. De fet, el 17 de novembre de 1974 va participar en la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya al monestir de Montserrat. El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2007 va rebre l’Orde del Mèrit de la UEFA, ja que també va formar part de la Comissió Jurídica i de Disciplina del màxim òrgan europeu del futbol (del 1997 al 2006). Al COE va presidir el Tribunal Espanyol d’Arbitratge Esportiu.Igualment va ser un dels responsables de la creació del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat i de la modernització de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC). A finals del 2014, Vilaseca va publicar el seu llibre de memòries ‘Que consti en acta’, a l’editorial Edicions Proa i amb pròleg de Pep Guardiola. L’any 2018 va rebre el Premi Especial COE ‘Juan Antonio Samaranch’, el màxim guardó que entrega anualment el Comitè Olímpic Espanyol a personalitats del món de l’esport per reconèixer la integritat personal i professional, a partir dels valors de l’esport i l’olimpisme.