Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

Moody’s preveu un creixement del 3% del preu de l’habitatge a l’Estat i alerta dels primers símptomes de risc

ACN Madrid.-L’agència de qualificació Moody’s preveu que el preu de l’habitatge continuarà creixent a l’Estat però de forma més moderada, entre un 2 i un 3% els propers tres anys, […]

Agències 30/05/2019

ACN Madrid.-L’agència de qualificació Moody’s preveu que el preu de l’habitatge continuarà creixent a l’Estat però de forma més moderada, entre un 2 i un 3% els propers tres anys, però tot i això ha alertat que ja es detecten símptomes de risc al mercat. En un informe, Moody’s explica que el preu de l’habitatge va augmentar un 6,6% el 2018 i manté el creixement per als propers anys però baixant fins al 3% pel 2019. Tot i això, ha alertat que es detecten “símptomes primerencs d’alerta” ja que estan tornant a créixer les hipoteques on el percentatge del deute sobre el valor de l’immoble és alt, al mateix temps que baixa l’estalvi familiar.

L’agència destaca que la baixada de l’atur i la disminució del sòl disponible per a noves construccions continuarà afavorint la pujada de preus. Tot i això, el creixement serà moderat “en línia amb un menor creixement econòmic” per als propers tres anys.D’altra banda, afirma que hi haurà “diferències significants” entre els territoris. Així, planteja un creixement més destacat en els territoris més dinàmics, mentre que en les zones menys desenvolupades el creixement serà inferior. En aquest sentit, apunta que la Comunitat de Madrid i Catalunya, amb creixements del 48,6% i el 39,3%, respectivament, respecte als mínims assolits durant la crisi són les que han registrat un creixement més ràpid dels preus. Moody’s afirma també que l’esforç que han de fer les famílies per pagar la hipoteca és ara més assumible que abans de la crisi. Tot i això, alerta que si el preu de l’habitatge continua pujant i també ho fan els tipus d’interès, l’accessibilitat a un pis “tornarà a ser un problema”. En aquesta línia, l’informe apunta que “estan emergent alguns desequilibris”.