Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Moody’s podria rebaixar el ràting de l’Estat si es deroga la reforma laboral i de pensions

ACN Barcelona.-L’agència de qualificació del deute Moody’s ha alertat que la derogació de la reforma laboral i la de pensions poden provocar una rebaixa del ràting de l’Estat espanyol, que […]

Avatar
Agències 25/06/2019

ACN Barcelona.-L’agència de qualificació del deute Moody’s ha alertat que la derogació de la reforma laboral i la de pensions poden provocar una rebaixa del ràting de l’Estat espanyol, que se situa en ‘Baa1’ amb perspectiva “estable”. En un informe publicat aquest dimarts, l’entitat d’avaluació de crèdit constata que Espanya ha reduït “molt” els desequilibris macroeconòmics. Amb tot, Moody’s considera que la nota creditícia espanyola podria baixar si es produeix una “àmplia reversió de reformes” i s’alenteix la tendència de reducció de la ràtio de deute en relació al PIB. En canvi, la qualificació podria millorar si l’economia espanyola continua creixent a un ritme “robust”, fins i tot davant d’una possible desacceleració de la zona de l’euro o si es tiren endavant “reformes estructurals” enfocades a la consolidació fiscal o a mantenir el creixement.

“Actualment, Espanya gaudeix d’una recuperació forta i rica en ocupació que ha reduït significativament molts dels grans desequilibris macroeconòmics del país, com ara un alt nivell d’atur, un deute elevat del sector privat i el dèficit extern”, ha dit Kathrin Muehlbronner, vicepresidenta de Moody’s i responsable de l’informe.No obstant això, l’entitat veu reptes pel crèdit, com ara un mercat laboral segmentat i una baixa productivitat vinculada a la baixa capacitat d’innovació. Un altre desafiament amb el qual s’enfronta l’Estat és el d’accelerar la reducció de l’elevada ràtio de deute públic, que es va situar en el 97,1% del PIB a finals del 2018.Espanya és el país amb més dèficit de la zona de l’euro, cosa que, segons l’agència, fa que les finances públiques siguin particularment vulnerables en la propera desacceleració econòmica. Un ràpid envelliment de la societat se suma al repte fiscal a llarg termini. Al mateix temps, l’entitat d’avaluació de crèdit apunta que el paisatge polític fragmentat amb successius governs minoritaris i eleccions freqüents complica la formulació de polítiques.