Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Moody’s identifica Catalunya com la quarta regió de l’Estat més exposada a sectors afectats per la pandèmia

ACN Barcelona.-Moody’s ha identificat Catalunya com una de les comunitats més vulnerables arran de la crisi de la covid-19. Segons un estudi publicat aquest dimarts, l’agència de ‘rating’ destaca que […]

Avatar
Agències 25/08/2020

ACN Barcelona.-Moody’s ha identificat Catalunya com una de les comunitats més vulnerables arran de la crisi de la covid-19. Segons un estudi publicat aquest dimarts, l’agència de ‘rating’ destaca que Catalunya és la quarta regió de l’Estat més exposada a activitats greument afectades per la pandèmia, com són el turisme, la construcció, l’oci o l’hostaleria. En concret, assenyala que el 49% de l’activitat econòmica del territori es troba dins de sectors altament vulnerables, un percentatge només superat per les Illes Balears (64%), les Illes Canàries (59%) i el País Valencià (50%). Per altra banda, Moody’s posa de manifest que les diferents regions de l’Estat estan sotmeses a una forta pressió fiscal, un fet que dificultarà la recuperació econòmica.

De fet, la companyia assenyala que Espanya, juntament amb el Regne Unit, és una de les grans economies europees que més dificultats tindrà per reactivar l’activitat. Segons Moody’s, la resiliència dels diferents països dependrà de la pressió fiscal a què està sotmesa cada regió, de l’estat de les finances abans de la pandèmia i de la flexibilitat del marc fiscal. “Creiem que les administracions locals d’Espanya i el Regne Unit experimentaran una major pressió fiscal, ja que s’enfronten a grans pressions pel que fa als costos i a caigudes moderades dels ingressos”, apunta l’agència.En relació amb aquest aspecte, l’agència de qualificació creditícia també apunta que la pressió fiscal de les administracions serà més elevada a mesura que la seva responsabilitat fiscal passi per gestionar partides directament relacionades amb la covid-19. En aquest sentit, Moody’s assenyala que els governs autònoms de l’Estat es fan càrrec del 92% del pressupost destinat a salut, un percentatge que en altres països com Itàlia o el Regne Unit se situa en el 47% i el 20%, respectivament.En paral·lel, Moody’s mostra la seva preocupació de cara a un possible descens en l’ocupació d’aquells sectors que treballen de cara al públic, almenys fins que no s’hagi trobat una vacuna efectiva contra la covid-19. De nou, Catalunya figura en les regions més exposades a aquest risc per “l’alta concentració del sector turístic”, una situació que també afecta a les regions de Cornualla i les Illes Scilly (Regne Unit), Còrsega (França), Sicília i Calàbria (Itàlia) i el País Valencià, les Illes Balears i les Illes Canàries. En l’estudi, l’empresa també alerta que la pandèmia pot eixamplar les diferències entre territoris i accentuar les desigualtats salarials.Finalment, el document preveu que els sectors més castigats per a crisi de la covid-19 –Moody’s hi inclou la construcció, la venda a l’engròs, el transport, l’hostaleria, la restauració i l’oci i la cultura- registrin una caiguda d’ingressos de 77.000 MEUR entre 2020 i 2021 a les cinc grans economies europees.