Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Moody’s espera que les regions de l’Estat espanyol recorrin més als mercats de capitals a partir del 2020

ACN Barcelona.-Les regions espanyoles aprofitaran per recórrer més als mercats de capitals a partir del 2020, ha assenyalat l’agència de qualificació Moody ‘s en un informe publicat aquest dimarts. En […]

Avatar
Agències 02/07/2019

ACN Barcelona.-Les regions espanyoles aprofitaran per recórrer més als mercats de capitals a partir del 2020, ha assenyalat l’agència de qualificació Moody ‘s en un informe publicat aquest dimarts. En concret, s’espera que les comunitats autònomes diversifiquin el finançament que fins ara depenia en gran part dels mecanismes de liquiditat de l’Estat, que perdria pes del 70% actual fins al 52% el 2020. En canvi, es preveu que les aportacions del mercat pugin del 20% al 30%; i que els préstecs bancaris incrementin del 10% al 18%. En el mateix estudi, s’afirma que en aquest any cauran dràsticament les necessitats de finançament per a despeses de capital i el refinançament del deute dels governs locals i regionals a Alemanya, França, Espanya, Regne Unit i Itàlia. Moody’s preveu que la tendència a la baixa s’estabilitzi a partir del 2020.

En el cas de l’Estat espanyol, el deute disminuirà gràcies a un creixement econòmic que es preveu “robust” i permetrà que els governs regionals i locals aconsegueixin objectius de dèficit “més estrictes”. A més, els préstecs a Espanya es mantindran fixos a 33 mil milions d’euros en els anys 2020 i 2021, principalment per refinançar el deute amb venciment (90%). El govern central romandrà el prestador principal de les regions amb 17 mil milions i 15 euros mil milions en 2020 i 2021, respectivament. A escala europea, l’agència espera que les necessitats de finançament d’Alemanya, el Regne Unit, França, Espanya i Itàlia disminueixin dels 168.000 milions d’euros registrats el 2018 a 153.000 milions d’euros el 2019, impulsades per l’augment dels ingressos fiscals. Entre els anys 2020 i 2021, el finançament es mantindrà en uns 148.000 milions d’euros.No obstant això, la disminució general d’aquest any amaga un panorama mixt, ja que s’observen tendències divergents en les cinc economies: les necessitats de finançament decreixen a Alemanya i el Regne Unit, es mantenen estables a França i Espanya i són moderadament més altes en Itàlia.”Calculem que les necessitats de finançament dels governs locals i regionals de les cinc grans economies d’Europa caiguin el 2019 i s’estabilitzin els anys 2020 i 2021″, ha afirmat Massimo Visconti, el vicepresident de l’oficina de crèdit de Moody’s, en declaracions recollides en un comunicat. “L’accés dels governs regionals i locals als mercats de capitals serà més gran a Alemanya, el Regne Unit, Espanya i França”, apunta.D’altra banda, l’agència també preveu que l’emissió de bons sostenibles dels governs locals i regionals europeus augmentarà en els propers anys, ja que els emissors del sector públic estan impulsant polítiques públiques en aquesta línia.