Edició 2273

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 15 de octubre del 2024
Edició 2273

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 15 de octubre del 2024

Montserrat inicia els actes de commemoració del Mil·lenari amb un multitudinari acte a la Basílica de Santa Maria

|

- Publicitat -

ACN Monistrol de Montserrat – L’abadia de Montserrat ha inaugurat aquest dissabte al vespre la celebració dels seus mil anys d’història ininterrompuda amb un acte civil multitudinari que ha aplegat 600 persones a la Basílica de Santa Maria. És el primer d’un miler d’activitats religioses, culturals i socials programades fins el 8 de desembre de 2025. Els punts àlgids de l’acte, que ha encapçalat el president de la Generalitat, Salvador Illa, han estat l’estrena d’un videomapatge a la basílica i un espectacle de drons a l’exterior acompanyat del cant del Virolai. Durant els parlaments, Salvador Illa ha destacat que Montserrat “és un dels grans referents simbòlics del nostre país” i que “el món necessita més que mai els valors que representa”, com el diàleg i l’entesa.

“Benvolguts germans i germanes. Amb aquest esperit, amb confiança en Déu i sota la protecció de Nostra Senyora de Montserrat, dono per iniciats els actes de celebració del Mil·lenari”. D’aquesta manera ha inaugurat oficialment l’abat de Montserrat, Manel Gasch, la celebració del Mil·lenari que en els pròxims 15 mesos oferirà un miler d’activitats per donar a conèixer la vida monàstica de Montserrat al segle XX i per promoure el diàleg interreligiós i postular Montserrat com un lloc de diàleg entre creients i no creients.

Publicitat

L’acte, que el prior del monestir i comissari del Mil·leni, Bernat Juliol, ha qualificat de “moment històric”, ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Salvador Illa, el president del Parlament, Josep Rull, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, o la del delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, entre d’altres.

Durant els parlaments, s’ha insistit en diverses ocasions que el Mil·lenari ha de servir mirar cap al passat per reviure aquests 1.000 anys d’història de Montserrat i també cap al futur. Potser per això l’acte ha tingut un alt component tecnològic amb l’estrena d’un nou videomapatge, un espectacle amb 200 drons i una instal·lació hologràfica que ha fet possible una conversa amb tres Abats de tres moments històrics: Oliba, l’abat de Ripoll i bisbe de Vic que fundà el monestir l’any 1025;  Manel Gasch, el pare abat actual; i l’abat de l’any 3025.

En aquesta conversa, l’Abat actual, Manel Gasch, ha recordat que Montserrat és un espai visitat per milers de persones de tot el món i que “saber acollir-los com es mereixen encara és l’essència d’un santuari com el nostre”. “Montserrat ha estat sempre un nucli i un focus de cultura. Un monestir obert al coneixement, i obert al món”, ha afegit.

Al seu torn, i en la mateixa línia, Salvador Illa ha recordat que Montserrat, un dels referents simbòlics de Catalunya, ha esdevingut un referent essencial al llarg de la història sabent integrar les diferents generacions vingudes d’arreu del món. És per això que, “davant el drama de la immigració”, ha demanat no caure “en la globalització de la indiferència” i respondre “acollint, protegint i integrant tothom que vingui a millorar Catalunya” sense deixar-se arrossegar “pels qui pretenen aprofitar-se de la immigració per estendre la por i la intolerància”.

<strong>Nou videomapatge</strong>

Abans de finalitzar l’acte a l’interior de la basílica, tots els assistents han pogut gaudir del nou videomapatge que s’estrena amb motiu del Mil·lenari. S’ha dividit en tres capítols: la Creació, la Mare de Déu i Crist, mitjançant un desplegament tècnic, narratiu i artístic d’alt nivell.

A nivell de música, parteix dels motius principals del Virolai esdevenint un fil conductor constant. Aquesta banda sonora ha estat enregistrada amb el Cor de l’Escolania i l’orgue de la Basílica, creant un discurs narratiu alineat amb narració de les imatges projectades.

<strong>Espectacle de drons</strong>

El moment àlgid de l’acte ha arribat a l’exterior amb un espectacle de drons acompanyat pel cant del Virolai amb l’actuació de l’Escolania de Montserrat i l’Escola Cantorum des dels balcons de l’abadia que donen a la mateixa plaça.

L’espectacle ha comptat amb 200 drons ballant sincronitzats formant més de 10 figures plenes de simbologia que representen, una darrera l’altra, els mil anys d’història des de la fundació de Montserrat.

Cultura, història, espiritualitat i naturalesa són alguns dels conceptes que s’hi ha pogut veure durant els 10 minuts d’espectacle. El joc de llums dels drons, la coreografia i el ritme de l’espectacle l’han fet un show únic mai vist anteriorment. En definitiva, una combinació perfecta per commemorar una data tan important i en un lloc tan destacat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió