Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Montilla demana prioritzar “l’interès general” per sobre dels interessos de partit per fer front al coronavirus

ACN Barcelona.-L’expresident de la Generalitat José Montilla ha demanat que es posi l’interès general per sobre del particular de partits i l’electoral en la lluita contra el coronavirus. “Cal deixar-los […]

Avatar
Agències 16/05/2020

ACN Barcelona.-L’expresident de la Generalitat José Montilla ha demanat que es posi l’interès general per sobre del particular de partits i l’electoral en la lluita contra el coronavirus. “Cal deixar-los de banda i pensar en l’interès general, cal anar tots contra la pandèmia i superar la crisi sanitària”, ha reclamat Montilla, que ha afegit que després caldrà treballar units contra la crisi econòmica. En una entrevista organitzada per Societat Civil Catalana, Montilla ha assenyalat que cal “cooperació, solidaritat i esforços comuns” i evitar “distreure’s en altres coses”. En aquest sentit, ha dit que cal que totes les administracions “treballin sumant esforços”. “Si ens dediquem a confrontar-nos un altre cop, mal assumpte”, ha avisat.

A més, Montilla ha lamentat que no s’aclareixi l’escenari electoral a Catalunya i s’ha queixat que primer es plantegés que hi hauria eleccions un cop s’aprovessin els pressupostos però “ara sembli que no” tot i que “no se sap ben bé per què”, ja que ha recordat al País Basc està previst que se celebrin igualment tot i la pandèmia.La gestió de la crisi del coronavirusPel que fa la gestió de la crisi del coronavirus a nivell europeu, Montilla ha confiat que les institucions europees “estiguin a l’altura” encara que ha admès que és “molt difícil” que els països es posin d’acord. De fet, ha retret que en la darrera crisi financera del 2008 les institucions europees “no van ser a l’altura de les circumstàncies”. Per a l’expresident, la recepta per superar la crisi és que el cost estigui “més i millor repartit”, de manera equitativa i “per ajudar els dèbils i desprotegits”.Tot i mostrar-se crític amb el projecte de la UE, que ha recordat que té “molts problemes i interrogants”, l’expresident ha remarcat que “no hi ha cap altre projecte”. “Nosaltres sols en un context global no tenim sortida, no serem més rics ni més feliços”, ha insistit, per concloure després que a la UE “s’hi ha de ser a totes, a les verdes i a les madures”.Conflicte polític i diàlegD’altra banda, Montilla ha reconegut que li “preocupa” el “risc evident” que part de la societat de Catalunya senti “desafecció” respecte a les institucions catalanes i “no les percebi com a pròpies”. Segons l’expresident, això pot passar perquè, tal i com denuncia, el Govern “oblida una part” del país que no és partidària del projecte independentista. “Aquesta llavor no pot conduir a res positiu”, ha alertat. A més, ha explicat que per solucionar “el problema històric de fons” entre Catalunya i Espanya “s’ha de fer servir la política: diàleg, negociació i pacte”. Ha destacat que perquè el diàleg “sigui de veritat” cal entendre que l’altre “també té part de raó” perquè “la veritat absoluta no existeix”.D’altra banda, l’expresident també ha retret a l’executiu català actual que hagi tingut “una activitat legislativa reduïdíssima” durant la legislatura i que hi hagi hagut uns pressupostos prorrogats durant tres anys. “Al Govern que jo vaig presidir mai vam perdre una votació al Parlament i sempre vam presentar els pressupostos quan tocaven”, ha retret, tot comparant l’executiu del tripartit de 2006 a 2010 a la situació de l’actual Govern.Montilla també ha lamentat que en els darrers temps la política s’hagi tornat “més caïnita” i de “confrontació” i ha considerat que les xarxes socials contribueixen a “dividir”. En aquest sentit, ha subratllat que les societats no avancen amb confrontació i lluita sinó “sumant esforços” i provant de col·laborar.