Dimarts, 16 d'agost de 2022 - Edició 1482
La República

Montero no descarta limitar de l’increment dels sous públics per fer possible el pacte de rendes

ACN Madrid – La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha afirmat aquest dijous que el govern espanyol “està disposat a contribuir amb les seves competències” a fer possible un pacte […]

Agències 07/07/2022

ACN Madrid – La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha afirmat aquest dijous que el govern espanyol “està disposat a contribuir amb les seves competències” a fer possible un pacte de rendes que eviti que la inflació continuï disparada en els pròxims anys. És la resposta a la petició de la patronal, que reclama que la limitació de l’increment dels salaris per sota de la inflació afecti també els salaris públics. Segons Montero, l’executiu està disposat a “posar les seves polítiques dins d’aquest paquet per fer possible el pacte de rendes i per adequar els creixement salarials i els beneficis empresarials amb elements que no provoquin una inflació de segona ronda”.

La ministra d’Hisenda ha fet aquestes manifestacions abans d’intervenir a un curs d’estiu sobre els fonts Next Generation l’endemà de la reunió de la taula del diàleg social, que no va servir per acostar posicions entre la patronal i els sindicats.

En acabar la reunió la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ja va apuntar que l’executiu espanyol vol incloure l’augment del Salari Mínim Interprofessional al pacte de rendes.

Els sindicats proposen que el pacte de rendes funcioni durant tres anys i es tradueixi en augments dels salaris del 3,5% al 2022, el 2,5% al 2023 i el 2% al 2024, però que inclogui també clàusules de revisió que corregeixin possibles desajustos en funció de l’evolució dels preus.

La patronal, amb la CEOE al capdavant, es nega en rodó a incloure aquestes clàusules, i reclama a més a l’executiu espanyol entri a l’acord amb un compromís de limitació del creixement de les pensions i dels salaris públics.

La ministra Montero ha apel·lat aquest dijous al “patriotisme” de sindicats i empresaris per tancar el pacte. Després que la reunió d’aquest dimecres al vespre no donés resultats, Montero ha recordat que durant la pandèmia els agents socials van donar mostra de “responsabilitat i sentit d’Estat”.

“Confio que es faci sempre des de la prudència, perquè aquest tipus de negociacions tenen més treball intern que expressió pública”, ha dit. Segons la ministra, el pacte de rendes ha de permetre que no es produeixin “efectes de segona ronda” sobre la inflació després de l’increment de preus que ja es registra actualment.

Preguntada per la limitació dels salaris públics, Montero ha afirmat que en aquest marc, el seu govern treballarà “amb discreció i prudència”, i “està disposat a contribuir amb les seves competències” a fer possible el pacte.