Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Montero demana “transcendir les posicions actuals” i avisa que la negociació serà “molt complexa” i llarga

ACN Madrid.-La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha demanat “transcendir les posicions actuals” de cada part a la taula de diàleg per poder assolir acords. Montero ha afirmat […]

Avatar
Agències 26/02/2020

ACN Madrid.-La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha demanat “transcendir les posicions actuals” de cada part a la taula de diàleg per poder assolir acords. Montero ha afirmat que la negociació serà “molt complexa”, llarga i que arribar a punts de trobada serà “difícil”. La portaveu de l’executiu ha remarcat que cap solució “estarà en els màxims de les aspiracions de cada govern”: “Requerirà intensitat, empatia, creativitat”, ha dit. Per això, la ministra portaveu ha instat a buscar “fórmules imaginatives que permetin identificar punts de trobada”: “Ser capaços de buscar el que ens uneix i deixar a un costat el que ens separa”, ha remarcat en roda de premsa a Moncloa després de la reunió, que ha durat prop de tres hores.

Montero ha afirmat que la trobada entre la delegació de l’Estat i la Generalitat ha estat “satisfactòria” i s’ha desenvolupat en un clima “d’afabilitat” i “comprensió”. La portaveu del govern espanyol ha explicat els representants de l’Estat han expressat que no comparteixen el dret a l’autodeterminació i que no consideren necessària la figura del relator.La portaveu del govern espanyol ha assegurat que ambdós han expressat els seus posicionaments “igual” que ho fan en públic. “La reunió ha estat molt franca i força normal, no ha estat impostada”, ha dit, i hi ha constatat que tenen posicionaments en les “antípodes”. Per això, Montero ha considerat “fonamental” seguir amb les reunions per “avançar”.Montero ha destacat que amb la reunió d’aquest dimecres es fa un pas “molt important per avançar en la normalització de les relacions institucionals i afectives” entre l’Estat i la Generalitat. La portaveu del govern espanyol ha instat a construir un “nou clima” i ha destacat que l’actitud de “no fer res” ja es va demostrar “contraproduent .A la primera reunió s’han acordat aspectes metodològics i amb prou feines s’ha “esbossat” l’opinió de cadascú. “Es requeriran més reunions” per exposar el diagnòstic de cada part i serà “fonamental” escoltar-se i plantejar com se sent cada delegació, ha afirmat.Possible acord per als pressupostosLes dues parts s’han emplaçat a abordar certes qüestions en el marc de la Comissió Bilateral, que “s’hauran de concretar en un acord de pressupostos”, segons ha dit Montero. Tanmateix, ha assegurat que a la trobada d’aquest dimecres no s’ha abordat l’elaboració dels pressupostos ni l’aprovació de dijous al Congrés dels objectius d’estabilitat.En aquest sentit, ha dit que aquests assumptes s’han tractat en els contactes amb els grups parlamentaris però que, en la seva opinió, “si realment necessitem donar sortida als acords que vagin arribant, sigui a la Comissió Bilateral o en aquestes reunions és obvi que cal una senda i uns pressupostos”.Únic posicionament de la delegació catalanaMontero ha afirmat que no ha trobat “cap diferència de to” dels representants de la delegació catalana i ha assegurat que no ha vist “cap distinció digna de menció” entre els membres de JxCat i els d’ERC.