Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Montero celebra la presència de Giró al CPFF amb un “paper molt actiu”: “És la normalitat institucional que perseguim”

ACN Madrid.-La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha celebrat la presència del conseller d’Economia, Jaume Giró, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d’aquest dimecres. En […]

Avatar
Agències 28/07/2021

ACN Madrid.-La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha celebrat la presència del conseller d’Economia, Jaume Giró, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d’aquest dimecres. En roda de premsa després de la trobada, Montero ha remarcat que Giró ha tingut un “paper molt actiu”, un to “amable en tot moment” i ha “traslladat agraïment i reconeixement” al govern espanyol per “l’esforç” que està fent amb motiu de la pandèmia. “Aquesta és la normalitat institucional que tots perseguim”, ha remarcat Montero, que ha opinat que “no ha pogut ser millor el primer contacte amb el conseller”. La ministra d’Hisenda ha apuntat que els temes abordats han estat “d’enorme utilitat”, també per a Catalunya.

D’altra banda, Montero ha remarcat que els 112.213 milions d’euros en bestretes del sistema de finançament que rebran les autonomies el 2022 -la xifra “més elevada de la història”- sumats a les transferències per compensar la liquidació negativa de 2020 i la de l’IVA de 2017 propicia que tinguin “la mateixa capacitat de despesa que han tingut aquest any”.Això permetrà “reforçar l’estat del benestar”, ha dit. “A efectes de les comunitats autònomes, no ha existit pandèmia en termes econòmics”, ha remarcat Montero, que ha assenyalat que les autonomies han rebut “molt bé” la iniciativa del Ministeri d’Hisenda i han agraït que “tingui sensibilitat”.Repartiment de 13.486 MEURLa reunió també ha abordat el criteri de repartiment dels 13.486 MEUR addicionals que es van incloure en els pressupostos de 2021, que serà per població ajustada. Ho aprovarà el pròxim Consell de Ministres i un 70% dels fons s’hauran transferit al setembre. La resta s’ingressarà al novembre amb la qual cosa les comunitats tindran “garantida la liquiditat per afrontar compromisos de despesa”.Montero ha explicat que algunes autonomies, com el País Valencià, Múrcia i Andalusia, han plantejat crear un tram destinat únicament a aquelles comunitats infrafinançades, però que la proposta no ha tirat endavant perquè no ha obtingut un suport majoritari.Taxa de referènciaLa taxa de referència del dèficit amb la qual hauran d’elaborar els pressupostos les autonomies és del 0,6%. Montero ha defensat que és “absolutament compatible amb l’esforç que ha de fer tothom” i ha justificat que l’Estat tingui més marge de dèficit (3,9%) perquè és la que “més assumeix el cost de la pandèmia”.Reforma del sistema de finançamentMontero ha dit que cal trobar un “consens” per reformar el sistema de finançament autonòmic i ha apel·lat a la “responsabilitat de les formacions polítiques”. Concretament, al PP, ja que els seus vots són necessaris per tirar endavant una reforma que s’ha d’aprovar per majoria qualificada. “El que aquest Ministeri no farà és generar soroll”, ha dit. La ministra ha remarcat que autonomies del PP expressen criteris enfrontats pel que fa a aquesta qüestió.