Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Montero assegura que el govern espanyol ja ha entregat 7.230 MEUR dels fons europeus

ACN Madrid.-La ministra Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que el govern espanyol ja ha entregat 7.230 MEUR dels fons europeus dels 10.500 MEUR que el govern espanyol es va […]

Avatar
Agències 02/08/2021

ACN Madrid.-La ministra Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que el govern espanyol ja ha entregat 7.230 MEUR dels fons europeus dels 10.500 MEUR que el govern espanyol es va comprometre a transferir a les comunitats. A aquests 7.230 MEUR, ha explicat la ministra després de la Conferència Sectorial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, caldrà afegir-hi 200 MEUR més a repartir “en els pròxims dies”. Espanya rebrà aquest any, en total, 19.000 MEUR de les institucions europees, dels quals 9.000 MEUR en els pròxims dies i 10.000 MEUR abans d’acabar l’any. Montero considera que la Generalitat no ha de plantejar a la bilateral la gestió dels fons europeus perquè es tracta d’un debat “multilateral” i que no només afecta Catalunya.

En la roda de premsa, Montero ha avançat algunes de les partides on s’han destinat els fons. Per exemple, ha comentat que 1.631 milions d’euros s’han transferit a la Conferència de Transports i Habitatge; 1.410 milions d’euros per a modernització de l’FP i la reducció de la bretXa digital; 1.087 milions d’euros a la Conferència de Transició Ecològica en normativa de residus, la millora de sanejaments o la restauració d’ecosistemes, entre d’altes; 731 milions d’euros per a polítiques d’Igualtat i Inclusió Social, 688 milions d’euros per a política actives d’Ocupació o 399 milions d’euros per a Sanitat per a la compra dels equips d’alta tecnologia. A més, també s’han destinat, a cada una, 90 milions d’euros a les conferències d’Igualtat , Cultura i Justícia.A banda, la ministra també ha citat les transferències a les comunitats autònomes –tot i que també poden anar destinades a entitats locals- aprovades o que s’aprovaran en breu pel Consell de Ministres, com 118 milions d’euros a l’administració públiques o 1.230 milions d’euros, entre els quals hi ha els 400 milions del pla Move, i 600 MEUR per a incentius d’autoconsum i emmagatzematge d’energia.María Jesús Montero ha recordat que les comunitats gestionaran en total el 55% dels fons europeus i ha garantit que els territoris tenen poder de decisió sobre aquests recursos, malgrat les reivindicacions d’alguns governs autonòmics. En aquest sentit, ha diferenciat el sistema de repartiment dels fons del pla de recuperació amb els del React o de cohesió. En el cas dels fons React, que van en paral·lel als del pla de Recuperació, ha subratllat que les comunitats són les qui decideixen a què es destinen els 10.000 dels 12.000 milions que acabaran rebent i que elles mateixes ho reportaran a Brussel·les sense la intervenció del govern espanyol. En canvi, en el pla de Recuperació es prioritzen les polítiques palanca establertes prèviament per Europa per sobre dels territoris, ha afirmat.Sobre la bilateral d’aquesta tarda entre la Generalitat i el govern de l’Estat a Madrid, Montero ha comentat que no comparteix la intenció del Govern català de posar sobre la taula la gestió dels fons, ja que es tracta d’una cimera bilateral i els recursos són una qüestió multilateral. “El que es veurà són matèries que tenen a veure només i exclusivament amb Catalunya, res del que formi part el debat multilateral”, ha comentat Montero.En la Conferència Sectorial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’aquest dilluns hi ha participat la secretària d’Economia i Fons Europeus, Matilde Villarroya, en representació de la Generalitat.