Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Montblanc rebrà 3 MEUR per reparar els danys causats per la riuada de l’octubre del 2019

ACN Montblanc.-Montblanc rebrà 3 MEUR per reparar els danys que va patir arran de la riuada de l’octubre del 2019. Els diners els posaran a mitges la Generalitat i l’Estat, […]

Avatar
Agències 14/12/2020

ACN Montblanc.-Montblanc rebrà 3 MEUR per reparar els danys que va patir arran de la riuada de l’octubre del 2019. Els diners els posaran a mitges la Generalitat i l’Estat, després de la signatura del conveni entre les dues administracions que s’ha fet aquest dilluns a Barcelona. Els recursos eren llargament esperats pel municipi. La consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, ha presentat el conveni a Montblanc i ha afirmat que els recursos estaran a disposició del municipi en els propers dies, quan se signi l’Acord de Govern. L’alcalde de la vila, Pep Andreu, ha destacat que “el govern central ha tardat molt” i que “ara el repte és solucionar-ho amb un espai breu de temps”. Les obres haurien de començar d’aquí poques setmanes.

Montblanc va ser una de les ciutats més afectades pels aiguats del 22 d’octubre de l’any passat. Es va endur diferents infraestructures, algun habitatge i va malmetre el Pont Vell, d’origen medieval. Andreu ha destacat que molts d’aquests equipaments, com el Pont del Bolovi o la zona de l’entorn de les hortes de Llorac, són de titularitat municipal, i que per això necessitaven el suport d’administracions superiors. “Tardar un any i dos mesos no és una actuació d’urgència”, ha etzibat. Per la seva banda, Budó ha lamentat l’endarreriment i ho ha atribuït al fet que “generar recursos requereix de mecanismes administratius i això porta temps”. Per aquesta raó ha apuntat que des de la Generalitat volen crear un “fons de contingència propi per aquest tipus de catàstrofes naturals”. “Malauradament, a causa del canvi climàtic cada vegada seran més freqüents i hem d’estar preparats i tenir les eines per posar-les a disposició de manera immediata dels municipis afectats”, ha assenyalat.Aquest dilluns, la Generalitat i el govern espanyol han signat un conveni per destinar 37 MEUR als municipis que van patir desperfectes per la dana de l’octubre del 2019 i el temporal Gloria del gener. La partida cobrirà fins el 50% de la sol·licitud que presentin els consistoris, mentre els 35 MEUR ja mobilitzats pel Govern preveuen assumir el 50% restant. Segons ha detallat aquest dilluns la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, l’estat espanyol s’encarrega dels 37 MEUR però serà la Generalitat qui gestioni les subvencions. Budó ha aprofitat la visita a Montblanc per signar el llibre d’honor de la vila i reunir-se amb els alcaldes de la Conca de Barberà.