Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Moncloa beneeix el repartiment de càrrecs a la UE i recorda que ara hi ha menys governs socialistes que fa cinc anys

ACN Madrid.-La Moncloa ha beneït el repartiment de càrrecs que els 28 estats membres de la Unió Europea han acordat aquest dimarts –i en què la família socialista ha aconseguit […]

Avatar
Agències 02/07/2019

ACN Madrid.-La Moncloa ha beneït el repartiment de càrrecs que els 28 estats membres de la Unió Europea han acordat aquest dimarts –i en què la família socialista ha aconseguit la mateixa quota de poder que fa cinc anys- tot recordant que avui hi ha menys governs d’aquest color a Europea que aleshores. França i Itàlia, per exemple, eren governades per equips socialistes, mentre que ara, “d’entre les grans potències europees, només Espanya té un govern socialista”. També subratllen que hi ha una nova correlació de forces que fa que calguin tres famílies per negociar els alts càrrecs –populars, socialdemòcrates i liberals-, a diferència del que ha passat en els darrers 40 anys, quan només calien conservadors i socialdemòcrates.

D’altra banda, per bé que Fran Timmermans no serà president de la Comissió Europea, com volien els socialistes, ha estat proposat com a vicepresident primer, “el segon millor lloc al que es pot aspirar a la UE”. En canvi, Manfred Weber, el candidat del PPE, “ha desaparegut de la Comissió”.Des de l’equip de Pedro Sánchez se celebra, doncs, la quota de poder que han aconseguit els socialistes europeus, en una negociació que ha liderat personalment el mandatari espanyol i el resultat de la qual ha estat criticada des de les mateixes files socialistes.En paral·lel, des de la Moncloa se subratlla que des de fa quinze anys Espanya no ostentava un “top-job” de la UE, mentre que aquesta vegada ha aconseguit col·locar Josep Borrell com a Alt Representant de la diplomàcia europea. Això “significa recuperar la Vicepresidència de la Comissió”. Borrell ocuparà un càrrec de “potència continental”, amb una dotació funcionarial i pressupostària “extraordinària”, que farà ressonar la seva veu “amb força” en l’àmbit europeu i internacional.