Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Miquel Martín presenta a Llafranc la primera biografia del “gran i caòtic” Tom Sharpe, deu anys després de la seva mort

|

- Publicitat -

ACN Llafranc – Miquel Martín ha presentat a la platja de Llafranc de Palafrugell (Baix Empordà) la primera biografia de l’escriptor anglès Tom Sharpe. ‘Fragments d’inexistència’ repassa la vida de Sharpe, a partir de les converses entre l’autor anglès i la seva dona, Montserrat Verdaguer. La presentació del llibre, editat per Navona en català i Anagrama en castellà, s’ha fet a Llafranc, “l’oasi de Tom Sharpe” i on va acabar morint el 2013, ara fa deu anys. Martín ha explicat que malgrat que es tracta d’una autobiografia, ‘Fragments d’inexistència’ està novel·lat “perquè així ho volia Sharpe”. Per la seva banda, Verdaguer ha explicat que ja s’està catalogant tot el fons editorial de Sharpe que hi ha a la Universitat de Girona.

Tom Sharpe ja té l’autobiografia que, per testament, va demanar que se li fes. Aquest dimarts a Llafranc, el lloc on l’escriptor anglès va trobar el seu refugi, s’ha presentat ‘Fragments d’inexistència’ de Miquel Martí, una autobiografia novel·lada que conté material inèdit i que repassa tota la vida de Tom Sharpe. Martín ha explicat que quan li van proposar explicar la vida de l’autor anglès no ho va veure massa clar, però reconeix que el va “fascinar” llegir tot el material que la dona de Sharpe, Montserrat Verdaguer, va anar recopilant durant anys.

Publicitat

I és que Verdaguer va gravar prop d’onze anys de vida de Sharpe. Des del 2001, després de tornar de la seva Anglaterra natal fins a final de 2011 quan va anar al notari per deixar constància que volia que la seva dona escrigués o fes escriure la seva autobiografia. Dos anys més tard Sharpe moria a Llafranc, el racó de món on va trobar “l’oasi que necessitava”.

I deu anys més tard s’ha publicat ‘Fragments d’inexistència’, que recull en poc més de 300 pàgines la vida d’una persona “caòtica i genial”, segons ha explicat l’escriptor Miquel Martín, autor del llibre que ha escrit a partir de la documentació que li va passar la vídua de Sharpe.

“Ja li havia dit que sí a la Montserrat i després vaig veure la quantitat de documents que hi havia i vaig pensar que estava boig”, assenyala Martín. De fet, Martín diu que la voluntat de l’obra és reflectir la vida de Tom Sharpe a partir de totes les informacions que contenen els més d’onze anys de gravacions que hi ha a disposició.

<strong>Autobiografia novel·lada</strong>

‘Fragments d’inexistència’ és un assaig. Res del que hi ha en les seves 326 pàgines és inventat i, de fet, s’inclouen escrits inèdits de Sharpe o fotografies de l’autor anglès de naixement i empordanès “per vocació”.

Però Martín ha explicat que la seva idea era que el lector llegeixi el llibre “amb l’amenitat i facilitat” amb la que es pot llegir una novel·la. “Precisament això és el que ell volia i quan ho vaig saber em vaig alegrar especialment del llibre que havia escrit”, remarca l’autor.

<strong>Catalogar el fons</strong>

La presidenta de la Fundació Tom Sharpe i vídua de l’escriptor anglès, Montserrat Verdaguer, ha assenyalat que s’està ja catalogant el fons que l’escriptor tenia i que hi ha a la Universitat de Girona. La idea seria catalogar la resta que encara conserva a casa seva.

Verdaguer també ha revelat que s’està editant l’autobiografia de Sharpe en anglès, a banda de català i castellà. Un professor de Sudàfrica n’està fent les correccions per tal de publicar el llibre. Martín ha assenyalat que els llibres de Sharpe es van traduir a molts idiomes. “Estaria bé i seria bo que es traduís la seva autobiografia a d’altres llengües”, ha assenyalat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió