Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Millora l’islamofòbia als mitjans però es detecta una tendència a la persistència, segons un informe

ACN Barcelona.-El tercer informe anual de l’Observatori de l’Islamofòbia als Mitjans ha detectat una millora el 2019 respecte anys anteriors però conclou que hi persisteix aquesta islamofòbia. L’informe ha estat […]

Avatar
Agències 04/12/2020

ACN Barcelona.-El tercer informe anual de l’Observatori de l’Islamofòbia als Mitjans ha detectat una millora el 2019 respecte anys anteriors però conclou que hi persisteix aquesta islamofòbia. L’informe ha estat elaborat per l’IEMed i la Fundació Al Fanar en col·laboració amb Oberaxe en base a 1.300 articles de ‘El País’, ‘El Mundo’, ‘La Vanguardia’, ‘La Razón’ i ‘eldiario.es’. De les 1.304 informacions analitzades, un 63% no són islamòfobes, davant del 57% del 2018 i el 38% del 2017. Tot i això, l’informe alerta que des del 2017 el percentatge del 37% de notícies islamòfobes es manté gairebé inalterable i això podria indicar un “sostre de vidre de l’islamofòbia estructural”.

D’altra banda, el to negatiu de les informacions analitzades segueix sent un denominador comú però el 50% de les notícies negatives ho són sense cap signe d’islamofòbia. Pel que fa a l’anàlisi dels comentaris, s’observa que com menys islamòfobs són els articles menys ho són també els comentaris. En línies generals, l’estudi afirma que persisteix la confusió entre religió i política o l’associació entre islam i violència, es perd el context quan es parla del vel i es cau en estereotips, no es dóna visibilitat a la quotidianitat de les comunitats musulmanes a l’Estat i segueixen sent escassos els temes positius relacionats amb islam o musulmans.