Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Millora la percepció de les empreses exportadores en el primer trimestre

ACN Barcelona.-Les empreses exportadores han millorat la seva percepció sobre la seva activitat, segons es desprèn de l’Indicador Sintètic d’Activitat Exportadora (ISAE) difós pel ministeri espanyol d’Indústria, Comerç i Turisme. […]

Avatar
Agències 16/04/2019

ACN Barcelona.-Les empreses exportadores han millorat la seva percepció sobre la seva activitat, segons es desprèn de l’Indicador Sintètic d’Activitat Exportadora (ISAE) difós pel ministeri espanyol d’Indústria, Comerç i Turisme. L’augment a l’alça de l’indicador, que arriba als 10,3 punts, un 1,4 més que en l’últim trimestre, trenca la tendència a la baixa que es va registrar durant el 2018. La millora es deu sobretot a l’augment de les expectatives d’exportacions a curt termini (17,5 punts). Els tres factors que més citen els empresaris en positiu són l’evolució de la demanda externa (34,4%), la competència en qualitat (23%) i la disponibilitat de recursos humans per l’exportació (20,8%).

Pel que fa als factors negatius, els empresaris citen la competència internacional en preus i el preu de les matèries primes, així com el preu del petroli. L’indicador ISAE mesura la informació que proporcionen, a través d’entrevistes, les empreses exportadores, segons l’evolució de la seva cartera de comandes en el trimestre de referència i les perspectives que tenen a tres i a dotze mesos vista. L’indicador pot oscil·lar entre el -100 i el +100, i quan es positiu indica una millor percepció de l’activitat de vendes a l’estranger. Segons les dades del ministeri, els principals destins d’exportació pels propers dotze mesos són França (42,8%), Alemanya (37,3%), Itàlia (23,1%), Portugal (21,7%), els Estats Units (19,1%), el Regne Unit (16,6%), el Marroc (11,1%), Mèxic (11%), Polònia (10,8%) i els Països Baixos (10,5%). En base a aquestes destinacions, els indicadors es redueixen en totes les localitzacions excepte als països de la UE que no són a l’euro, l’Àisa i l’Àfrica. Les expectatives de cartera de comandes a curt termini són més favorables a l’Eurozona, Amèrica Llatina, l’Àsia i l’Àfrica.