Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Militants de les organitzacions de la CUP-UNCPG decideixen el seu posicionament davant la investidura d’Aragonès

ACN Barcelona.-La CUP-UNCPG encara aquest dimecres la consulta per valorar i debatre el posicionament en el debat d’investidura de Pere Aragonès (ERC) divendres. Els anticapitalistes van tancar diumenge un preacord […]

Avatar
Agències 24/03/2021

ACN Barcelona.-La CUP-UNCPG encara aquest dimecres la consulta per valorar i debatre el posicionament en el debat d’investidura de Pere Aragonès (ERC) divendres. Els anticapitalistes van tancar diumenge un preacord amb els republicans, fruit de les diverses reunions de treball post 14-F. El document fixa les prioritats de la legislatura en clau “social i nacional” i permetria garantir l’inici de la legislatura, així com la seva estabilitat. Els militants de les onze organitzacions que integren la candidatura participaran telemàticament en les Assemblees Obertes Parlamentàries per abordar el preacord. Després, faran una votació, a partir d’unes preguntes estructurades tipus arbre, per definir si són o no partidaris d’investir Aragonès, o si s’abstenen.

La votació del preacord es farà de forma telemàtica a través de l’Urna de la CUP. Els resultats del debat es coneixeran dijous, previsiblement en una roda de premsa de la CUP-UNCPG. Tot plegat, quan faltaran menys de 24 hores per al primer debat d’investidura, previst per divendres a les 10 del matí. Entre altres qüestions, republicans i anticapitalistes han pactat que durant la primera meitat del 2023 es valorin els treballs de la taula de diàleg amb l’Estat, s’analitzi si ha donat els seus fruits i es decideixi si es manté o es dona per finalitzada. També s’estableix que el presidenciable se sotmeti a una qüestió de confiança a mig mandat. D’altra banda, es comprometen a preparar “les condicions necessàries” al llarg de la legislatura per a realitzar un nou embat democràtic, “preferentment en forma de referèndum”, mentre es manté l’aposta d’ERC per un procés de negociació, per resoldre democràticament el conflicte de Catalunya amb l’estat espanyol.Pel que fa la implicació de la CUP en la governabilitat, la CUP diu que treballarà per facilitar la governança en totes les qüestions vinculades als compromisos adquirits, incloent l’estabilitat pressupostaria. Però afegeixen que en tot allò que no està referit a l’acord i que no s’hagi anat acordant en els grups de treball, la CUP farà la “seva pròpia acció parlamentària”.El dret a l’habitatge és un dels aspectes que les dues formacions han acordat reivindicar, no només per donar resposta a l’emergència de l’habitatge de forma immediata, sinó també per poder generar un canvi de model a mitjà termini. Així, veuen necessari impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d’habitatge, i alhora, actualitzar els protocols per evitar desnonaments a persones en risc de vulnerabilitat.Pel que fa a les polítiques de salut, han confirmat que han de prendre una rellevància “evident” en una legislatura que estarà marcada encara per la pandèmia de la covid-19 i la crisi que se’n deriva. Per això, ERC i la CUP consideren que s’ha de reforçar l’atenció primària per situar-la “al centre del sistema sanitari públic”. Per fer-ho, es marquen com a objectiu assolir el 25% del pressupost de Salut en aquest aspecte.Introduir canvis en la gestió de l’ordre públic és un altre dels preacords a què han arribat republicans i cupaires les darreres hores. Les dues organitzacions independentistes consideren “imprescindible” un canvi en les actuacions policials en l’ordre públic de manera que, mentre no es publiquin els protocols, se suspengui l’ús dels projectils de foam per part dels cossos policials a Catalunya. En la mateixa línia, acorden poder implementar una comissió parlamentària d’estudi sobre el model d’ordre públic a Catalunya.Les onze organitzacions que conformen la candidatura són CUP, Guanyem Catalunya, Pirates, Constituents per la Ruptura, Crida Constituent, la Forja, Poble Lliure, Endavant OSAN, Arran, Lluita Internacionalista i SEPC.