ACN Barcelona – La Fundació MigraStudium ha denunciat que durant el 2021 es van viure “mostres clares de l’hostilitat i opacitat” al CIE de la Zona Franca. En el seu informe sobre l’any passat, destaca la prohibició de les visites presencials durant 170 dies, l’aïllament de 51 interns i la durada mitjana dels internaments superior a l’estatal. La fundació concreta que entre gener i juny del 2021 la comunicació amb els interns només podia ser telefònica i amb escassos interns. A partir de juny, una resolució judicial va obligar a la represa de les visites presencials. Malgrat tot, assegura que la direcció ha imposat unes “condicions operatives” que obstaculitzen la tasca d’acompanyament, “entorpint” els drets d’interns, famílies i organitzacions.
D’altra banda, assegura que, segons les dades del Ministeri de l’Interior, 51 persones internades van ser aïllades en habitacions de separació temporal. Destaquen que aquesta dada contrasta amb la d’altres centres de l’estat espanyol: cap aïllament a Algeciras, Tenerife ni València; i dos a Las Palmas, quatre a Madrid i tres a Múrcia. Per això, l’organització ha afirmat que s’ha anat més enllà de les lògiques mesures sanitàries per imposar d’altres de difícil justificació.
<strong>Gairebé 400 interns</strong>
L’informe recull que duran tel 2021 hi ha hagut 397 interns al CIE de la Zona Franca, 32 més del que havia calculat MigraStudium. La durada mitjana dels internaments ha estat de 36,16 dies, superior a la mitjana estatal (28,5). De totes les persones internades, només 23 han pogut rebre acompanyament de la Fundació i la majoria magrebins. I és que l’organització ha assegurat que ha pogut constatar una tendència governamental d’internar nacionals magrebins al CIE de Barcelona.
Pel que fa a l’hostilitat, asseguren que durant el 2021 s’ha tornat a veure la voluntat “cega” de no acollir, de no reconèixer, de no atendre l’altre, al que és diferent i ve d’altres terres. Ha lamentat que els projectes i somnis de desenvolupar una vida major “són estripats al CIE”.