Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Més d’una vuitantena d’entitats reclamen a Barcelona que trenqui el seu agermanament amb Tel Aviv

ACN Barcelona.-Més d’una vuitantena d’entitats han reclamat aquest dimarts a l’Ajuntament de Barcelona que trenqui l’agermanament amb la ciutat de Tel Aviv, a Israel, i reforci la solidaritat amb el […]

Avatar
Agències 06/07/2021

ACN Barcelona.-Més d’una vuitantena d’entitats han reclamat aquest dimarts a l’Ajuntament de Barcelona que trenqui l’agermanament amb la ciutat de Tel Aviv, a Israel, i reforci la solidaritat amb el poble palestí. En un acte a la Plaça de Sant Jaume Alex Hinno, membre de la Comunitat Palestina de Catalunya, ha remarcat que “no es pot estar al costat de l’opressor i l’oprimit a la vegada” i ha alertat que un agermanament amb Tel Aviv no deixa de ser un “acte de complicitat” amb l’Estat israelià. Alys Samson, membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, ha denunciat la situació de “neteja ètnica, ocupació i apartheid” que pateix Palestina i ha defensat que cal “trencar vincles amb Israel perquè es vegi forçat a canviar les seves polítiques”.

Samson ha dit que l’agermanament entre ambdues ciutats és “caduc, gens ètic i sense sentit”, afegint que va ser un acord “fallit des de l’inici” perquè “no es pot esperar res d’un acord entre opressor i oprimit”. També ha exposat que existeix un ampli suport de la societat civil barcelonina i catalana envers el poble palestí i a favor que es “trenqui” l’agermanament. En aquest sentit, ha reclamat al consistori que actuï: “Barcelona vol ser una ciutat de pau i progressista, i ara té l’oportunitat de demostrar-ho”, ha remarcat. Alex Hinno, per la seva part, ha indicat que “no pot passar ni un dia més en aquesta situació de complicitat amb l’estat israelià”. Hinno ha mostrat la seva preocupació respecte a l’empitjorament de la situació a la regió arran de les últimes ofensives de israelianes, i ha denunciat la falta de drets humans que pateix el poble palestí. “Un agermanament amb Tel Aviv no deixa de ser un acte de complicitat amb Israel”, ha alertat.La demanda de trencar la relació entre ambdues ciutats s’emmarca dins d’una campanya impulsada des de Palestina que demana a la comunitat internacional que boicotegi, desinverteixi i sancioni Israel fins que aquest no respecti els drets del poble palestí. Dins d’aquesta iniciativa, l’alcalde de Gaza, Yahya R. Sarraj, ja va enviar una carta a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demanant-li que trenqués l’agermanament i trobés maneres de “reforçar la solidaritat” amb Palestina. “Esperem poder salvar l’acord bilateral amb la ciutat de Gaza, basat en el respecte mutu pel dret internacional, els drets humans i la solidaritat real”, demanava l’alcalde de Gaza.Un cop finalitzat l’acte, representants de les 84 entitats que s’han adherit a la campanya, liderades per lafede.cat i la Coalició Prou Complicitat amb Israel, han entregat un escrit amb les seves demandes a la tinenta d’alcaldia de Drets Socials del consistori barceloní, Laura Pérez. Els impulsors de la iniciativa esperen que la proposta es porti al ple durant aquest mes de juliol i confien que es pugui aprovar. “Esperem que després de veure l’ampli suport social que té la proposta, des de l’ajuntament vegin que han de respondre a la demanda”, han expressat.Durant la concentració també s’ha fet una crida solidària de suport a Juana Ruiz Rishmawi, una cooperant espanyola que el proper set de juliol serà jutjada per un tribunal militar a Israel després de ser detinguda i empresonada el passat 13 d’abril per “pertinença a una organització il·legal”. El grup de suport a favor del seu alliberament denuncia que a la presó, Ruiz ha patit “tota mena de vulneracions de drets humans” i que la seva advocada no ha rebut permís per preparar amb ella la defensa.