Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Més d’un centenar de municipis demanen “trencar la paràlisi” que hi ha a Catalunya en matèria energètica

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) ha demanat “trencar la paràlisi” que hi ha a Catalunya en matèria energètica, sobretot en la transició cap a les renovables. Així ho han reivindicat més d’un centenar d’alcaldes i regidors reunits aquest dijous en una assemblea a Barcelona, on han criticat que els projectes que s’estan fent “no es consensuen” amb el territori. “Hi ha malestar en com s’està fent la transició energètica, perquè està paralitzada”, ha resumit el regidor d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, en declaracions a l’ACN. L’entitat ha aprovat una declaració que reclama, entre altres, modificar el decret de renovables, aprovat fa poc més d’un any al Parlament.

El document també exigeix incrementar “de forma urgent” el desplegament de les energies renovables per tal d’assolir els objectius previstos pel 2030 i “obrir vies de finançament públic” per incrementar les inversions en projectes, ja que considera que els actuals són “poc ambiciosos”. Així mateix, també aposta per la creació d’un grup de treball amb participació de la Generalitat. En relació amb el decret de renovables, indica que cal que “asseguri el seu desplegament en el sòl urbà”.

Publicitat

Per la seva banda, el president de l’AMEP i regidor d’Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, ha assegurat que la declaració reivindica a les institucions competents en àmbit energètic –principalment l’Estat i, en segon terme, la Generalitat- que impulsin més mesures per avançar cap a les renovables. “La lluita contra la crisi climàtica ha d’enfortir l’equitat i la democràcia i ha de posar en valor el territori i allò local”, subratlla el manifest.

“No pot ser que en aquests moments només el sector privat tingui coneixement sobre quin és l’estat de la xarxa de distribució del nostre país, i que només ell sàpiga quines són les inversions que fa o deixa de fer”, ha criticat Caballero. En aquesta línia, el president de l’entitat ha apostat per una transició “justa, participada i democràtica”.

Caballero, però, ha admès que alguns dels objectius que fixa la declaració signada aquest dijous són “molt ambiciosos”, com ara el que exigeix impulsar iniciatives legislatives per avançar cap a la titularitat pública de les xarxes de distribució energètica. “Som conscients que ni demà, ni demà passat aconseguirem aquests objectius”, ha dit. Ara bé, ha assegurat que tot plegat vol “canviar una realitat” en la que el sector privat “té pràcticament tot el control sobre un servei bàsic” i ha avançat que treballen en informes jurídics en aquest sentit.

L’AMEP aplega 114 municipis, entre els quals hi ha les quatre capitals catalanes, i entitats. L’associació es va constituir el 2021 i amb els seus integrants actuals representa més de tres milions de persones.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió