Dijous, 26 de novembre de 2020 - Edició 854
La República

Més del 70% dels ciutadans a Hongria i Polònia avalen vincular els fons europeus a l’estat de dret, segons una enquesta

ACN Brussel·les.-Més del 70% dels ciutadans a Hongria i Polònia veuen amb bons ulls vincular les ajudes europees a l’estat de dret, segons confirmen les dades finals de l’enquesta europea, […]

Avatar
Agències 20/11/2020

ACN Brussel·les.-Més del 70% dels ciutadans a Hongria i Polònia veuen amb bons ulls vincular les ajudes europees a l’estat de dret, segons confirmen les dades finals de l’enquesta europea, l’Eurobaròmetre. En general, la majoria de ciutadans europeus defensen que només es donin recursos als països que respectin l’estat de dret i la democràcia, concretament un 77% dels enquestats. En el cas d’Espanya, fins al 80% dels ciutadans aproven el mecanisme democràtic del fons europeu de recuperació, ara mateix en l’aire pel vet de Budapest i Varsòvia al requisit sobre l’estat de dret.

Segons l’enquesta d’opinió que ja va avançar resultats preliminars a l’octubre, el 66% dels ciutadans de la Unió Europea demana més competències a la Unió i el 54% considera que hauria de tenir un pressupost comunitari amb mitjans financers suficients per fer front a la crisi de la pandèmia. Xipre, Grècia i Espanya tenen les majories més amplies referents als recursos financers que la UE hauria de tenir.Els ciutadans de la UE consideren que el pressupost europeu s’ha de destinar, prioritàriament, a la salut pública; seguida de la recuperació econòmica i les noves oportunitats per les empreses; i el canvi climàtic i la protecció el medi ambient.En el global de la Unió Europea, més d’un terç dels enquestats (39%) han vist afectats els seus ingressos personals i un 27% diu que espera tal impacte en un futur pròxim. Espanya sobrepassa la mitjana europea i un 55% dels ciutadans enquestats asseguren haver patit un impacte negatiu en els seus ingressos per culpa de la pandèmia de la covid-19. Per aquest motiu, els ciutadans de l’Estat tenen actituds pessimistes davant la pandèmia. El 60% sent por, incertesa i frustració, i d’aquests un 40% ho defineix com a “impotència”.

Relacionats