Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Més del 20% dels treballadors del Pallars Sobirà, Conca de Barberà i La Selva han estat acomiadats o han patit un ERTO

ACN Barcelona.-El Pallars Sobirà, la Conca de Barbera i La Selva són les tres comarques més afectades en l’àmbit laboral per la crisi de la covid-19. Segons l’Índex de Competitivitat […]

Avatar
Agències 15/07/2020

ACN Barcelona.-El Pallars Sobirà, la Conca de Barbera i La Selva són les tres comarques més afectades en l’àmbit laboral per la crisi de la covid-19. Segons l’Índex de Competitivitat Comarcal, elaborat per la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) i Foment del Treball, més del 20% dels treballadors d’aquests territoris han estat acomiadats, no se’ls ha contractat a causa de la pandèmia o han patit un ERTO. Tal com ha indicat David Moreno, un dels encarregats d’elaborar l’estudi, les regions més afectades tenen “economies molt dependents del turisme” i un grau elevat de “precarietat”. A l’altre extrem apareixen les comarques de La Garrotxa, El Segrià i El Ripollès, on menys del 6% dels llocs de treball s’han vist afectats per la crisi.

Prop de les primeres posicions també hi ha el Baix Empordà i l’Alt Empordà, que ocupen la quarta i cinquena posició del rànquing, respectivament. Segons Moreno, aquestes comarques “depenen en gran mesura del turisme estranger”. En el cas del Baix Empordà, al voltant del 19% dels treballadors del territori s’ha vist afectat per la crisi, mentre que a l’Alt Empordà aquest percentatge s’acosta al 18%. Per sobre la mitjana de Catalunya –lleugerament superior al 10%- també hi apareixen altres comarques com el Maresme, la Vall d’Aran, l’Alt Penedès o El Moianès.Pel que fa a les comarques on es troben les diferents capitals de comarca, únicament el Tarragonès es troba per sobre la mitjana de Catalunya. En aquesta regió, l’informe revela que el 13,5% dels treballadors s’ha vist afectat per un ERTO o bé ha perdut la feina. Al Barcelonès i al Gironès, el percentatge de treballadors afectats és del 9% i del 8%, respectivament, mentre que al Segrià se situa prop del 4%. Durant la presentació de l’informe, però, Moreno ha recordat que les últimes dades per elaborar l’estudi es van recollir a finals de maig, dies abans que es decretés el confinament en alguns municipis de la comarca. Malgrat tot, Moreno ha destacat que la seva posició es manté sòlida a causa de la forta presència del sector alimentari, una activitat que durant la pandèmia va ser considerada com a essencial.