Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Més de 680.000 persones van passar pels programes i serveis del SOC el 2018 i el 48% va aconseguir un contracte

ACN Barcelona.-Un total de 680.950 van passar pels programes i serveis del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) el 2018, dels quals 323.978 van obtenir un contracte. Aquesta xifra representa gairebé […]

Avatar
Agències 04/12/2019

ACN Barcelona.-Un total de 680.950 van passar pels programes i serveis del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) el 2018, dels quals 323.978 van obtenir un contracte. Aquesta xifra representa gairebé el 48% del total, que és la mitjana d’inserció, segons ha explicat en una compareixença al Parlament la directora general del SOC, Mercè Garau. Per col·lectius, es van atendre 133.982 joves, entre els que es va aconseguir una inserció del 58%; més de 357.000 dones, amb una inserció del 40%; i més de 251.000 aturats de més de 45 anys, amb una inserció del 38%. Ha lamentat però que entre els aturats de llarga durada el percentatge baixa al 23% i per això una de les prioritats és evitar la cronificació.

En línies generals, les accions de formació professional van arribar el 2018 a un 12% més d’aturats, superant els 90.000. Garau ha constatat que, tot i la baixa inserció en alguns col·lectius, sempre hi ha més possibilitats de trobar feina si es passa per un d’aquests programes de formació. La directora ha posat especialment en valor els certificats de professionalitat perquè són “habilitacions reconegudes pel mercat de treball” i és “formació reglada molt pràctica”. En aquest sentit, ha explica que es dona el fenomen de titulats universitaris ocupant llocs de treball d’una qualificació inferior i gent a l’atur que podria ocupar aquests llocs. Per això, ha explicat que es vol “aixecar el nivell” i evitar la sobrequalificació. Amb aquest objectiu, el SOC formarà gent amb titulació universitària en àmbits i sectors específics que tenen dificultats de cobertura dels llocs de feina en sectors com l’economia digital o la tecnologia mòbil. D’aquesta manera, s'”alliberaran” llocs d feina per a gent amb baixa qualificació a la que el SOC podrà formar. Sobre aquestes certificacions, també ha indicat que en les properes setmanes es posarà en marxa una prova pilot per la qual instituts de Formació Professional (FP) oferiran formació per obtenir un certificat de professionalitat per cobrir la demanda específica en alguns territoris. Garau ha explicat que es trobaven aquests buits de formació en no tenir centres que l’oferissin però sí instituts d’FP que disposaven d’aquestes especialitats, en àmbits com el comerç, el màrqueting, els idiomes, l’hostaleria o els serveis sociolaborals, entre d’altres.D’altra banda, ha lamentat que les persones que treballin als serveis d’ocupació ho facin en base a programes i no contractació estable i ha assegurat que fa temps que reclamen a l’Estat per posar-hi solució. Garau ha asseverat que tots els serveis d’ocupació de Catalunya voldrien comptar amb personal estable però que tenen un problema pressupostària i la manca de convocatòria de places.