Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Més de 600 signatures recollides a les Garrigues en contra del projecte de la Nova Tracjusa

ACN Les Borges Blanques.-Les Garrigues han recollit, des del juliol, un total de 632 signatures contràries al projecte de gasificació de compostos derivats de residus projectat a la planta de […]

Avatar
Agències 04/12/2019

ACN Les Borges Blanques.-Les Garrigues han recollit, des del juliol, un total de 632 signatures contràries al projecte de gasificació de compostos derivats de residus projectat a la planta de tractament de purins de Tracjusa de Juneda. Els signants, que s’han adherit al manifest promogut pel Consell Comarcal de les Garrigues, reclamen al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que estableixi unes mesures de tractament de les dejeccions ramaderes “mediambientalment sostenibles i respectuoses amb la salut de les persones de les àrees d’influència”, per tal de donar una solució al sector ramader de la comarca. A la vegada, sol·liciten al Departament de Salut que tingui en compte les dades actuals d’emissions a la zona i que revisi els seus informes en relació amb el projecte de Nova Tracjusa.

En el Consell d’Alcaldes celebrat el 29 de juliol a les Borges Blanques, representants dels Departaments de Territori i Salut van exposar als responsables municipals de la comarca els respectius informes favorables al projecte. També va intervenir un representant de la plataforma Aturem la Incineradora a Juneda, que va defensar el seu posicionament contrari al projecte. El Departament d’Agricultura no va participar, finalment, en la trobada tot haver estat convidat. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha explicat que, malgrat que ha reclamat en diverses ocasions a la consellera Teresa Jordà el posicionament del departament al respecte, assegura que no ha obtingut resposta i “la gent de la comarca continua esperant aquestes explicacions als nostres representants municipals”. En el mateix Consell d’Alcaldes es va aprovar un manifest, per unanimitat dels assistents, en contra de la gasificació de compostos derivats de residus a la planta Tracjusa. El text també emplaça el Departament d’Agricultura, a encapçalar la implantació, a escala nacional i de forma especial per al territori de les Garrigues, d’unes “mesures de gestió de dejeccions ramaderes que ja s’apliquen en altres zones amb la mateixa singularitat, que són mediambientalment sostenibles i respectuoses amb la salut de les persones de les àrees d’influència, i com a solució per al sector ramader de la comarca”. El manifest es va fer arribar als ajuntaments garriguencs, juntament amb un full de recollida de signatures per tal que les corporacions municipals poguessin posar-los a disposició de la ciutadania, associacions i entitats municipals i, així, les persones que s’hi volguessin sumar ho poguessin fer. Des del govern del Consell Comarcal de les Garrigues es veu amb “preocupació” la situació que es pugui generar en una zona que “ja en l’actualitat es veu molt saturada d’emissions per altres plantes existents”. Per aquest motiu, l’ens comarcal va sol·licitar al Departament de Salut que tingués en compte les dades actuals d’emissions a la zona, donades les últimes captures realitzades pels mesuradors situats que estableixen que “actualment se superen els llindars permesos”. El consell també va emplaçar Salut a revisar els seus informes en relació amb el projecte de Nova Tracjusa, tenint en compte els preceptes establerts per la Unió Europea. Finalment, des del Consell Comarcal de les Garrigues, es va demanar a Territori i Sostenibilitat la retirada del projecte de gasificació de compostos derivats de residus previst a Juneda, “donat l’elevat nivell de contaminació existent a la zona”. Mostra d’això és que el 24 de juliol l’estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica que la Generalitat té al pla del Molí de Juneda va registrar la dada més elevada de Catalunya en presència de micropartícules d’entre 2,5 i 10 micres (PM10), superant el valor límit diari de 50mg/m3 establert per llei com el de protecció de la salut humana.