Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Més de 600.000 PCR de covid-19 analitzades pel laboratori de l’Hospital Arnau de Vilanova des de l’inici de la pandèmia

ACN Lleida – El Servei d’Anàlisis Clíniques de l’ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran i de Gestió de Serveis Sanitaris, ubicat a la primera planta de l’Hospital Universitari Arnau de […]

Agències 29/03/2022

ACN Lleida – El Servei d’Anàlisis Clíniques de l’ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran i de Gestió de Serveis Sanitaris, ubicat a la primera planta de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha obtingut recentment l’acreditació de qualitat per a la norma ISO 15189. Des del 2004, ja disposava del reconeixement de qualitat amb la certificació ISO 9001. Esdevé així l’únic laboratori de l’ICS que disposa del reconeixement per a les dues normes. El servei va atendre el 2021 prop d’un milió de peticions analítiques i va efectuar 8.018.293 determinacions. Va ser el primer laboratori de l’ICS en ser autoritzat pel Departament de Salut per realitzar proves PCR de detecció de la covid-19. Des de l’inici de la pandèmia i fins al març del 2022, n’ha analitzat 603.064.

La norma ISO 15189 és una norma específica dels laboratoris clínics i està reconeguda internacionalment. La cap del servei d’Anàlisis Clíniques, Mercè Ibarz, afirma que “aquest reconeixement no hagués estat possible sense la gran professionalitat i l’esforç de l’equip que en forma part”.

El laboratori compta amb un equip multidisciplinari que atén les àrees de bioquímica, immunoquímica, farmacocinètica, genètica, medicina reproductiva, citologia hematològica, hemostàsia, microbiologia i urgències. Atén la demanda analítica de dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa María, i dona cobertura a l’atenció primària de tota la Regió Sanitària de Lleida. El laboratori també actua com a centre de referència del Pirineu i també dona suport a l’atenció privada del territori.

El servei proporciona informació útil per a l’activitat clínica, de manera eficient, mitjançant processos analítics d’alta qualitat i amb un procés continuat d’interrelació entre els professionals que intervenen en la totalitat del procés. Per això, disposa de la tecnologia més avançada i de professionals altament qualificats. La presa de mostres està descentralitzada amb una xarxa de més de 200 mòduls d’extracció distribuïts en els centres de la zona d’influència.

El laboratori de l’Arnau de Vilanova realitza també activitats d’investigació, forma part de l’IRBLleida (amb una línia pròpia de recerca) i potencia la col·laboració amb altres línies de recerca de l’àmbit hospitalari i de l’atenció primària. A més, forma part de grups internacionals de l’European Federation Laboratory Medicine (EFLM) i de la International Federation Clinical Chemistry (IFCC).