Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Més de 500 treballadors d’universitats públiques signen un manifest per la llibertat d’expressió i de Hasel

ACN Barcelona.-Més de 500 treballadors d’universitats públiques catalanes i d’arreu de l’Estat han signat el ‘Manifest 16F’ per la llibertat d’expressió i en contra de l’empresonament de Pablo Hasel. Expliquen […]

Agències 25/02/2021

ACN Barcelona.-Més de 500 treballadors d’universitats públiques catalanes i d’arreu de l’Estat han signat el ‘Manifest 16F’ per la llibertat d’expressió i en contra de l’empresonament de Pablo Hasel. Expliquen que se senten interpel·lats a reaccionar davant d’unes “dinàmiques regressives” i lamenten que s’ha vulnerat el dret a la llibertat d’expressió. Es mostren crítics amb la gestió per part del Consell de Direcció de la Universitat de Lleida (UdL): “No s’ha resolt en favor de la llibertat d’expressió i no s’ha demostrat un posicionament clar i ferm al costat dels drets humans”. Critiquen l’entrada dels Mossos d’Esquadra a la universitat i lamenten que la justícia “s’ha posat al servei d’una institució monàrquica que s’ha demostrat corrupta i obsoleta”.

Els signants rebutgen “de manera enèrgica” l’entrada dels Mossos d’Esquadra a la universitat, “un espai on les paraules i el diàleg haurien de prevaldre davant de l’ús de la força”. Afegeixen que la llibertat d’expressió “vulnerada” el 16 de febrer afecta directament a la pràctica acadèmica i científica i posa en qüestió la llibertat d’opinió. Recorden també que la universitat ha estat històricament una eina per aixoplugar trobades i accions que posen sobre la taula diversos drets i reivindiquen que s’han de seguir garantint. Entre aquests situen el dret a la llibertat, la democràcia i drets laborals i civils. “Demanem que la Universitat de Lleida (UdL) i el seu equip de govern es posicionin en contra de l’entrada de les forces policials a l’interior del Rectorat (i qualsevol altre recinte de la universitat) i que treballin per garantir que aquesta actuació policial no es torni a repetir”, reclamen. Rebutgen també discursos que mostren “més preocupació pels béns i materials que per la vulneració de drets civils fonamentals i la llibertat d’expressió”. El manifest demana la llibertat “immediata” de Hasel i la revisió de la seva causa.