Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Més de 5.500 persones visiten el Parlament amb motiu de la Diada i de la commemoració del 90è aniversari

ACN – Un total de 5.527 persones han passat pel Parlament, aquest cap de setmana, en les dues jornades de portes obertes amb motiu de la Diada i de l’inici […]

Agències 11/09/2022

ACN – Un total de 5.527 persones han passat pel Parlament, aquest cap de setmana, en les dues jornades de portes obertes amb motiu de la Diada i de l’inici dels actes de la commemoració del norantè aniversari de la institució. Dissabte, en la primera de les jornades de portes obertes, es van acostar fins a la institució 1.930 persones i aquest diumenge hi han passat 3.597 més, coincidint amb l’Onze de Setembre. Els visitants han pogut veure les principals sales del Palau, com el Saló de Sessions, els passadissos de Canelobres i de Passos Perduts, el Despatx d’Audiències, la Sala de Mesa, l’Escala d’Honor i diverses sales de comissions, entre d’altres.

Coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, el Parlament també ha encetat els actes de commemoració del 90è aniversari de la institució, amb dues jornades festives i populars, obertes a tota la ciutadania, a les portes del Palau.

Aquest matí s’han fet diferents mostres de cultura popular, que han inclòs actuacions castelleres, de capgrossos, bestiari i gegants, bastoners i balls de diversos grups folklòrics internacionals participants en les jornades que organitza Adifolk. Hi han actuat el capgròs Folk, d’Adifolk; els Falcons de Barcelona; els gegants Els Veguers, de Montblanc; el drac Baluk, de Terrassa; els Bastoners de Rajadell; les colles del ball de gitanes de Lliçà d’Amunt i de Santa Maria de Palautordera; l’esbart Egarenc; el grup Katros, de Mèxic; el grup Tarumbeta, de Kènia, i el Grup Sardanista Maig, de Barcelona.

Les jornades van començar dissabte al matí, amb una ballada de sardanes, en col·laboració amb la Unió de Colles Sardanistes, que van obrir la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

A la tarda, es van fer diverses actuacions musicals, a càrrec de Gènesi Quartet, Potenza Quartet, Bella Quartet, Jazz Fusió Trio, Athrodeel, Ana Brenes, i Alba Armengou i Vicente López, amb la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya i el Conservatori del Liceu

A més, s’ha instal·lat al parc de la Ciutadella l’espai gastronòmic, amb operadors locals que han ofert productes de proximitat.

El Parlament ha iniciat, amb aquesta celebració popular, la commemoració del 90è aniversari de la seva primera legislatura, que va començar el 6 de desembre del 1932, després que la cambra fos escollida en les eleccions del 20 de novembre del mateix any, amb l’Estatut de Núria aprovat. Després de l’aturada durant la dictadura franquista, l’activitat del Parlament es va recuperar el 10 d’abril del 1980, un cop aprovat l’Estatut d’autonomia del 1979.