Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Més de 200 pensionistes es manifesten a Barcelona per demanar al govern espanyol una auditoria sobre la Seguretat Social

ACN Barcelona – Més de 200 pensionistes s’han manifestat aquest dilluns pel centre de Barcelona per reclamar al govern espanyol una auditoria a la Seguretat Social i que els comptes […]

Agències 30/01/2023

ACN Barcelona – Més de 200 pensionistes s’han manifestat aquest dilluns pel centre de Barcelona per reclamar al govern espanyol una auditoria a la Seguretat Social i que els comptes siguin “clars i transparents”. “És mentida que no hi hagi recursos per a les pensions. N’hi ha i sobradament”, ha sentenciat el portaveu de la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE), Ramon Franquesa. La marxa, que ha transcorregut lentament entre la Plaça Universitat i la seu de la Tresoreria General de la Seguretat Social, ha servit també per reclamar una sanitat pública de qualitat i denunciar la privatització del sector. “Estem vivint una retallada sistemàtica”, ha denunciat Franquesa durant la protesta.

Franquesa ha reclamat més “transparència” en els comptes de la Seguretat Social després el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, admetés uns 20.000 milions d’euros de “despeses impròpies”, és a dir, que es carreguen altres tipus de despeses a la guardiola de les pensions.

Els manifestants han fet crides a favor de les pensions públiques i contra les privades i han denunciat que si bé l’augment del 8,5% aprovat per l’executiu espanyol per a les prestacions d’aquest 2023 el col·lectiu continua perdent poder adquisitiu. Per això, aposten per tornar a l’IPC real que, segons el seus càlculs, és superior a un 10%.

En aquest sentit, la portaveu de Marea Pensionista, Conchi Ribera, ha recordat que si només es té en compte l’IPC dels aliments s’ha disparat un 15%, mentre els sous dels pensionistes i treballadors ho fan en menor mesura. Ribera, a banda, també ha fet una crida a acabar amb la bretxa de gènere.

En un manifest conjunt de la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions i la Marea Pensionista de Catalunya, denuncien que amb “l’engany de l’IPC mitjà els pensionistes som un 7,2% més pobres” i que no es recuperarà, diuen perquè l’actual executiu ha acabat amb la paga per compensar l’IPC si aquest se situava per damunt de les previsions.

 Els dos portaveus han fet una crida als treballadors joves a unir-se a les seves demandes. “Els joves treballadors han de ser conscients que algun dia seran pensionistes, necessitaran serveis sanitaris i no poden permetre que s’estiguin degradant d’aquesta forma”, ha remarcat Franquesa.

Amb tot, els manifestants han reclamat una millora de la sanitat pública i acabar amb la seva privatització i la migració del personal sanitari pels sous baixos i poa estabilitat laboral, segons han criticat. En aquest sentit, han reivindicat el dret de ser atesos amb immediatesa pels sanitaris quan ho requereixen i no “al cap de quatre mesos per fer un exploració o  una analítica. “No ens regalen res, sinó que estan robant tot allò pel què hem pagat amb els nostres impostos”, ha protestat Franquesa.

La marxa, organitzada per la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions i la Marea Pensionista de Catalunya, ha acabat al carrer Aragó, davant la seu de la Tresoreria General de la Seguretat Social, on els manifestants han cremat les cartes que el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.