Edició 1959

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de desembre del 2023
Edició 1959

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de desembre del 2023

Més de 2.000 hectàrees cremades i 174 incendis, segons el balanç de la Diputació de Barcelona d’aquest estiu

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Des del 21 de juny fins a l’1 de setembre s’han registrat 174 incendis forestals, agrícoles o periurbans amb un total de 2.065,8 hectàrees cremades. La majoria són de l’incendi del Pont de Vilomara, al Bages, que va afectar 1.696 hectàrees. Son dades de la Diputació de Barcelona sobre el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals a l’àmbit metropolità i comarques centrals. Es constata que ha estat un estiu de risc extrem d’incendis forestals, el més elevat dels últims deu anys. Durant el dispositiu, s’han notificat 147 infraccions per incomplir la normativa d’incendis, de les quals un 31% estaven relacionades amb l’ús de maquinària sense l’autorització i una xifra similar amb l’ús de barbacoes fora de normativa.

El pla també constata que ha estat un dels anys més difícils a nivell de prevenció i extinció d’incendis forestals. Concretament, durant aquest període de vigilància hi ha hagut 13 dies d’alt ris extrem amb l’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el més elevat dels darrers deu anys.

Publicitat

La campanya s’ha coordinat amb els ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la província, i ha anat a càrrec d’un equip de 239 persones, que han fet funcionar 15 torres de guaita, 93 unitats mòbils d’informació i dissuasió i 8 centres de control, des d’on s’han supervisat 67 càmeres de videovigilància destinades a la detecció i seguiment d’incendis forestals. Arran de l’alt risc d’incendi, 12 de les torres de vigilància van ser activades excepcionalment el cap de setmana del 18 de juny, 3 dies abans de l’inici de campanya.

Al marge dels esforços en prevenció, també s’ha fet una tasca de sensibilització i informació sobre la prevenció d’incendis a 59.672 persones, la tercera dada més alta de la història del PVI. Així mateix, s’han inspeccionat 3.289 punts d’abastament d’aigua de prevenció d’incendis forestals, un nombre molt similar als inspeccionats el 2021.

<strong>Prop de 150 infraccions</strong>

Durant el dispositiu s’han notificat 147 infraccions a la normativa d’incendis. D’aquestes, en 120 ocasions s’ha detectat l’infractor i l’efectivitat en la dissuasió ha estat del 87,5 %, evitant-se així 105 situacions de risc d’incendi. Cal destacar que un 31,3 % de les infraccions han estat relacionades amb l’ús de maquinària que pot generar guspires, sense l’autorització pertinent. El mateix percentatge que també han concentrat les infraccions de barbacoes fora de normativa.

Pel que fa als punts de risc, s’han detectat un total de 643 abocaments amb risc d’incendi, un 8,6 % més que la campanya anterior, la gran majoria localitzats en camins, pistes o dins el bosc. D’altra banda, s’han retirat del medi natural un total de 613 petits abocaments de deixalles, amb un volum total de 18,4 m3. També s’han detectat un total de 116 incidències en línies elèctriques, un 37,6 % menys que en la campanya anterior, provocades en un 44% dels caso, per la vegetació que contacta amb els conductors o amb el suport.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió