Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Mataró retrà homenatge a Salvador Espriu amb un monument fet per l’escultor Manuel Cusachs

ACN Mataró – L’Ajuntament de Mataró retrà homenatge a Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 – 1985), amb un monument fet per l’escultor Manuel Cusachs (Mataró, 1933 – 2019), […]

Agències 14/02/2023

ACN Mataró – L’Ajuntament de Mataró retrà homenatge a Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 – 1985), amb un monument fet per l’escultor Manuel Cusachs (Mataró, 1933 – 2019), amb qui el poeta tenia un estret lligam. Després que el projecte quedés aturat l’any 2015, el consistori ha anunciat que, finalment, el pròxim 25 de febrer s’inaugurarà l’obra dedicada al poeta. El monument, inspirat en la figura i l’obra d’Espriu, se situarà al final del passeig del Callao, a tocar de la riera de Sant Simó. El conjunt té una alçada total de gairebé 6 metres i aproximadament 9.200 kg de pes. La peça principal de l’obra serà l’escultura “El Curs de la Vida”, una de les més emblemàtiques de Cusachs i inspirada en el poema d’Espriu que porta el mateix nom.

L’escultor mataroní va treballar fins al 1989 una sèrie de 33 peces de bronze que prenen com a referència l’obra “El caminant i el mur” d’Espriu. Segons ha explicat el consistori, Espriu havia demanat a Cusachs que, si se’l recordava, hi fos present l’obra de l’escultor que interpreta “El Curs de la Vida”.

A banda de l’escultura de bronze “El curs de la vida”, el monument també inclou l’estructura del “Portal”, també de l’escultor mataroní i que simbolitza un portal sobre el mar i l’espai, i una peanya sobre la qual van instal·lades les dues peces. La peanya està composta per quatre blocs de pedra de granit. Així mateix, en els blocs, s’hi veurà gravat “A Salvador Espriu, poeta” i els quatre primers versos d’Espriu de la poesia XXIV de “Llibre de Sinera”, tal com ha detallat l’Ajuntament de Mataró.

Cusachs va treballar en el projecte de fer aquest monument de record a la figura del gran poeta català, que es va presentar l’any 2015 a Arenys de Mar, però va quedar aturat. Després que diferents entitats i personalitats del món de la cultura, la política i altres àmbits fessin palesa la demanda, Mataró va agafar el compromís de fer realitat el projecte, el qual es materialitzarà el pròxim 25 de febrer.

Abans de morir, l’escultor mataroní va deixar feta la maqueta, els dibuixos i el guix del monument. El consistori ha explicat que la família Cusachs ha participat en l’elaboració del projecte, així com l’empresa Granits Barbany i la Fundació Parellada.