Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Mataró commemorarà el 175è aniversari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat amb activitats retrospectives

|

- Publicitat -

ACN Mataró – La ciutat de Mataró commemorarà el 175è aniversari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat amb un conjunt d’activitats. El consistori ha presentat la celebració de l’efemèride aquest dijous i amb la mirada posada al 28 d’octubre d’enguany, quan farà 175 anys de la posada en funcionament del primer tren de la península, sortint de Barcelona i arribant a Mataró. La capital del Maresme, juntament amb altres administracions, empreses i entitats, organitzen un conjunt de propostes per a celebrar l’efemèride en diferents àmbits, amb rutes guiades, exposicions i un acte central el mateix dia de l’efemèride.

El 28 d’octubre del 1848 va sortir de Barcelona el primer tren de la península Ibèrica de Barcelona amb destinació a Mataró, fet que va ser un punt d’inflexió a la història del país i va ser l’inici del transport de mercaderies i persones. El tren va impulsar la importació i exportació reduint els temps de desplaçament i millorant la tecnologia de les comunicacions, i va facilitar la mobilitat de persones.

Publicitat

Amb el primer tren van arribar també els primers estiuejants, bàsciament turistes de la burgesia de Barcelona que invertien a la comarca del Maresme. Per aquest motiu, per aquest any s’ha organitzant un extens programa d’activitats a partir del projecte ‘175 anys de Tren, Barcelona Mataró’.

En la comissió organitzadora, sota el nom del Grup de Sants, hi participa la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, l’Ajuntament de Mataró, el Consell Comarcal del Maresme, RENFE, FGC, TMB, ADIF, el Cercle històric Miquel Biada i la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril.

Durant l’any es faran activitats diverses per a tots tipus de públic, amb rutes guiades, exposicions, conferències, activitats gastronòmiques, tallers i també es crearà material pedagògic i didàctic específic. Dijous 30 de març se celebrarà l’acte inaugural de la celebració, amb la conferència a càrrec del periodista i historiador Manuel Cusachs ‘Miquel Biada (1768-1948): un mataroní polièdric que no deixa indiferent a ningú’.

De cara al dia de l’efemèride, el 28 d’octubre, s’està treballant en una celebració amb actes diversos durant aquell cap de setmana, posant èmfasi en el dissabte 28, dia en el qual es podrà gaudir d’un espectacle.

A banda, Mataró serà la seu del IX Congrés d’Història del ferrocarril del 25 al 27 d’octubre, que organitza la Asociación Ibérica de Historia del Ferrocarril. El TecnoCampus Mataró, que esdevindrà la seu del congrés, aplegarà participants de més de 12 països d’Europa i Amèrica Llatina.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió