Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Mas manté que una coalició electoral és la millor solució en cas de ruptura entre JxCat i PDeCAT

ACN Barcelona.-El silenci d’Artur Mas és el més cridaner d’entre tots els actors de l’endreça de JxCat i PDeCAT. L’expresident del Govern manté l’aposta perquè les dues formacions formin una […]

Avatar
Agències 13/07/2020

ACN Barcelona.-El silenci d’Artur Mas és el més cridaner d’entre tots els actors de l’endreça de JxCat i PDeCAT. L’expresident del Govern manté l’aposta perquè les dues formacions formin una coalició electoral, en cas de ruptura. Així ho assenyalen a l’ACN fonts de l’entorn del també expresident del propi PDeCAT, que preveu pronunciar-se els propers dies sobre l’ordenació de l’espai postconvergent. Mas confia en un acord d’última hora entre Carles Puigdemont i David Bonvehí que eviti el trencament. L’expresident continua en contacte permanent amb els negociadors, especialment amb el líder del PDeCAT. Mas confia que el seu partit no es dissolgui, i insisteix que no formarà part de cap de les dues formacions si hi ha ruptura.

Mas no ha tancat mai la porta a tornar a primera línia política. L’expresident sempre ha mostrat cautela sobre aquesta possibilitat, i ha dit que s’espera a veure com acaba l’endreça de l’espai. Sí que ha deixat clar que no liderarà cap projecte en cas de trencament. De manera que Mas i el seu successor a la Generalitat, Puigdemont, no s’enfrontarien mai electoralment. Però el 129è president sempre ha deixat oberta l’opció de tornar a liderar el PDeCAT. Diverses veus del partit li ho han demanat els últims mesos. I fins i tot sectors de la Crida li van reclamar -sense èxit- que se’n fes membre per apropar la gent del seu entorn a l’associació de Jordi Sànchez. De fet, Mas sempre s’ha mantingut a les travesses com a candidat, tot i que ha anat perdent força.Sigui com sigui, l’opció d’un trencament entre JxCat i PDeCAT torna a situar el focus en l’expresident. La ruptura de l’espai és cada vegada més possible, sobretot després dels últims moviments de Puigdemont per fer-se amb la marca de Junts per Catalunya, i el posterior comunicat de Bonvehí, molt crític amb la gestió de Waterloo.Reivindicar les siglesI és que sectors del PDeCAT ja han reclamat a Mas que trenqui el seu silenci com a resposta a l’ofensiva de Puigdemont. El 129è president té previst posicionar-se en breus. I sempre intentarà mantenir el seu to cordial i evitarà entrar en conflicte amb el seu successor. Fonts de la direcció del PDeCAT properes a Bonvehí, però, confien que Mas aprofiti la seva influència per reivindicar el partit.Tant és així que el sector oficialista del PDeCAT confia que Mas, com a expresident del partit i impulsor de la seva creació, s’oposi a la dissolució del Partit Demòcrata dins de JxCat. L’entorn de Bonvehí considera que l’aposta de Mas per formar una coalició electoral ja és una prova de la seva lleialtat cap al partit. De fet, aquesta fórmula és també la proposta de Bonvehí, que va topar amb el rebuig tant de Puigdemont i de JxCat com de Sànchez i la seva Crida.El silenci de Mas està a punt de trencar-se per, precisament, evitar un trencament definitiu.25 i 30 de juliolEl final de juliol serà definitiu per al futur de tot l’espai postconvergent. L’assemblea constituent de JxCat tindrà lloc el 25 de juliol a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat, i el PDeCAT celebrarà el Consell Nacional el dia 30 al Pavelló de la Nova Icària de Barcelona. Bonvehí compareix demà al matí davant la premsa, després que avui hagi reunit l’executiva durant tres hores per valorar els últims moviments de JxCat.