Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Maristes i afectats demanen als adults implicar-se en la prevenció i detecció: “L’abús sexual provoca moltes víctimes”

ACN Barcelona.-La Comissió d’Acollida a les Víctimes d’Abusos Sexuals de Casos Prescrits, creada a principis d’aquest any pels Germans Maristes i l’Associació Mans Petites, ha fet una crida a mantenir […]

Avatar
Agències 10/12/2020

ACN Barcelona.-La Comissió d’Acollida a les Víctimes d’Abusos Sexuals de Casos Prescrits, creada a principis d’aquest any pels Germans Maristes i l’Associació Mans Petites, ha fet una crida a mantenir una “tolerància zero” davant d’aquesta violència; una crida dirigida als adults com a responsables de garantir que els espais són segurs per als infants. “L’abús sexual provoca moltes víctimes”, ha advertit Dolors Petitbò, membre de la comissió, que ha demanat implicació en la prevenció i la detecció dels abusos sexuals. La comissió acaba el seu encàrrec després d’haver escoltat 25 exalumnes de la institució que van patir abusos sexuals i que seran indemnitzats pels Maristes amb compensacions que van dels 4.000 als 50.000 euros.

La comissió està formada per professionals independents, experts en l’atenció a víctimes de violència sexual a la infància i adolescència, amb reconegut prestigi. Són Xavier Puigdollers, doctor en Dret i exdirector de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), entre altres càrrecs destacats que ha exercit; Dolors Petitbò, especialista en Psicologia Clínica i membre fundadora de la Unitat funcional d’atenció als abusos sexuals a menors de l’Hospital Sant Joan de Déu i Montserrat Bravo, doctora en Psicologia, especialitzada en violència sexual, violència masclista i infància i adolescència en risc.La comissió ha atès 25 persones que van patir abusos per part de germans i professors de la institució dels Maristes. En total, els abusos prescrits van des dels anys 60, marcats pel franquisme i en què “s’havia normalitzat el maltractament als infants” per la disciplina moltes vegades amb càstigs físics, fins a principis dels 90, han explicat. Bravo ha destacat l”enorme valentia i generositat en un compromís amb la societat” d’aquestes persones per trencar el silenci d’aquestes experiències tan doloroses que van patir en la seva infància. Puigdollers ha assenyalat que la comissió es va posar en marxa per “acollir” i “escoltar” les persones que havien patit abusos sexuals prescrits i valorar-ne les conseqüències i possibles mecanismes de reparació. També ha puntualitzat que no es tractava d’un judici, en què calia contrastar fets amb proves, sinó d’escoltar aquestes persones i valorar la “plausibilitat” del que explicaven. “L’experiència abusiva sempre deixa petjada. Hem d’estar implicats en la detecció dels abusos i mantenir una bona comunicació amb els infants i joves per assabentar-nos el més aviat possible d’un possible abús i donar-los tot el suport perquè no torni a passar. La revictimització provoca molts danys”, ha destacat Petitbpò, que ha afegit: “No podem confiar-ho tot als protocols, perquè poden estar molt ben fets, però han de ser aplicats per persones sensibilitzades i valentes”. Després d’escoltar i donar credibilitat a aquestes 25 persones, la comissió els va enviar una carta per expressar que està “profundament avergonyida” i demana perdó “de tot cor”, segons va avançar ‘El Periódico’ la setmana passada. Les indemnitzacions que rebran van dels 4.000 euros als 50.000 euros depenent del cas, segons va informar el diari i TV3 la setmana passada. En total, seran uns 400.000 euros en indemnitzacions. Els membres de la comissió han destacat, però, que cap indemnització pot compensar haver truncat la felicitat d’un infant.