Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Marina Abramovic recrea set morts de Maria Callas a l’escenari del Liceu

ACN Barcelona – L’artista sèrbia Marina Abramovic protagonitza al Liceu ‘7 deaths of Maria Callas’, on es posa en la pell de la soprano i recrea set morts de Callas […]

Agències 06/03/2023

ACN Barcelona – L’artista sèrbia Marina Abramovic protagonitza al Liceu ‘7 deaths of Maria Callas’, on es posa en la pell de la soprano i recrea set morts de Callas a partir de set àries cèlebres d’òpera. El muntatge, que es representa en el marc del centenari de Callas, barreja òpera, art en viu, performance i videocreació. Abramovic ha destacat la seva fascinació per Callas per la seva mescla de fortalesa, carisma i fragilitat. Set sopranos, dirigides per Antonio Méndez, interpretaran algunes de les peces centrals del repertori de Maria Callas amb àries de ‘La traviata’, ‘Norma’, ‘Carmen’, ‘Tosca’, ‘Otello’ o ‘Madama Butterfly’. ‘7 deaths of Maria Callas’ s’estrena al Liceu el 9 de març i es podrà veure en tres úniques funcions, fins el dia 11.

L’artista ha explicat que la seva fascinació per Callas va començar quan ella tenia 14 anys i ha recordat quan la va escoltar des de casa de la seva àvia a la ràdio. En aquell moment, va tenir la necessitat de saber qui era aquella cantant. Abramovic ha llegit totes les biografies sobre Callas i ha escotat totes les òperes, però mai va poder conèixer-la.

Ha confessat que de Callas li va fascinar aquella barreja de fortalesa, carisma i fragilitat. Abramović ha recordat que era un ésser molt emotiu i això la fascinava. “En la meva vida em passa el mateix”, ha dit, “soc guerrera i forta, però a la vegada soc com una nena petita”. Ha afegit que també va connectar amb la soprano perquè Callas va morir amb el cor trencat per Onassis i ella també ha patit molt per desamor.

“A mi m’encantava el tema de la mort a l’òpera”, ha assegurat. De fet, ha remarcat que el 90% de les dones moren a l’òpera i ho fan en alguns casos per sacrificar el país i també per amor. “Callas mor per tenir el cor partit i volia que morís per amor, i això també em connecta amb ella”, ha indicat. ‘7 Deaths of Maria Callas’ relata la mort de Maria Callas, el 17 de setembre de 1977. En aquell moment, Callas havia abandonat tota esperança de ser feliç i va ser incapaç de recuperar el seu gran amor, Aristòtil Onassis, i es va recloure al seu apartament i es va enfonsar en una profunda depressió.

La proposta, concebuda per la mateixa Abramović en col·laboració amb l’escriptor Petter Skavlan, busca apropar diversos llenguatges escènics a l’espai del teatre d’òpera. Dividida en dues parts, ‘7 deaths of Maria Callas’ presenta set morts a partir de set àries cèlebres d’òpera i, finalment, la mort de Callas en una rèplica de la seva habitació a París

Les àries estaran representades per set sopranos de renom internacional: Gilda Fiume (Violetta Valéry), Vanessa Goikoetxea (Floria Tosca), Benedetta Torre (Desdemona), Antonia Ahyoung Kim (Cio-Cio-San), Rinat Shaham (Carmen), Leonor Bonilla (Lucia Ashton) i Marta Mathéu (Norma). La música, de nova creació composta per Marko Nikodijević, no interferirà amb les àries d’òpera.

Cadascuna de les peces va acompanyada d’una peça de vídeo en què Abramović, acompanyada per l’actor Willem Dafoe, s’enfronta a la mort en set situacions diferents: una mossegada de serp, la caiguda des de dalt d’un gratacel, una estocada en una plaça de bous…

<strong>Performance de llarga durada</strong>

Per altra banda, Abramovic ha assenyalat que la seva funció com artista és treballar amb el públic perquè entenguin què vol dir interpretar i, per això, va crear el seu propi institut on ensenya a interpretar. “El que vaig descobrir és que la forma d’art més transformadora són les performance de llarga durada”.