Diumenge, 24 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

Marc Sempere porta a la Fira Mediterrània un “ritual pagà” amb els músics Niño de Elche i Eric Jiménez

ACN Manresa.-L’artista Marc Sempere, el ‘cantaor’ Niño de Elche i el bateria de Los Planetas Eric Jiménez estrenen aquest dijous a la Fira Mediterrània l’espectacle ‘Comunió’. Es tracta d’un muntatge […]

Avatar
Agències 15/10/2020

ACN Manresa.-L’artista Marc Sempere, el ‘cantaor’ Niño de Elche i el bateria de Los Planetas Eric Jiménez estrenen aquest dijous a la Fira Mediterrània l’espectacle ‘Comunió’. Es tracta d’un muntatge que barreja dansa, música i teatre i que gira entorn dels “rituals pagans”. “Si anem a l’arrel del teatre, el teatre és ritual i això implica també comunió”, explica a l’ACN Marc Sempere, que afegeix que aquests dos conceptes són els que s’han volgut treballar a l’espectacle. ‘Comunió’ es podrà veure a l’antiga fàbrica de l’Anònima, on no hi haurà cadires i el públic viurà una “experiència molt diferent a un concert o a una peça teatral. Generarem les condicions perquè passi alguna cosa diferent, però fins que no passi no sabrem què és”, relata Sempere.

L’antiga nau de la fàbrica l’Anònima de Manresa acollirà l’estrena absoluta de l’espectacle ‘Comunió’, de l’artista Marc Sempere i els músics Niño de Elche i Eric Jiménez. Sempere creu que és difícil catalogar el muntatge com a espectacle, ja que no es tracta d’un concert ni tampoc d’una obra de teatre. “Serà un ritual que busca generar un sentiment entre el públic que forma part d’alguna cosa més gran que un mateix”, relata Sempere, que afegeix que la proposta busca que “totes les persones estiguin juntes formant part d’una mateixa acció”. Sempere creu que el concepte de ritual “no té un significat tancat i és ridícul buscar-lo”. “Ritual pot ser fer-se el cafè amb llet al matí i, per nosaltres, ritual és un acte comunitari i ser capaços de generar una acció comuna que et transporti a un altre lloc”, explica el creador. Per fer més visible i palpable el concepte de “comú” i d'”unió”, han incorporat les mascaretes com un element més del muntatge. Així, quan entri el públic repartiran unes mascaretes que s’hauran de posar durant l’espectacle. “D’aquesta manera anirem tots vestits igual i la mascareta generarà aquesta comunió perquè si anem tots vestits igual i del mateix color, tal com passa en una processó o en un partit de futbol, això genera la sensació de formar part d’un cos comú”. De la seva banda, Niño de Elche ha explicat que al llarg de la seva carrera sempre ha tingut molt present la idea de les “veus comunes” i, per això, creu que la seva figura encaixa molt bé en el nou espectacle. “Crec que el so va més enllà de la veu cantada i en serveix per connectar-nos d’una forma més concreta i directa amb les preocupacions que ens interpel·len com a societat”, expressa el cantant. Al llarg del muntatge Niño de Elche interpretarà algunes ‘saetas’ acompanyat per la percussió d’Eric Jiménez. “Vaig creure que la persona que m’havia d’acompanyar era Jiménez perquè crec que és el millor bateria que tenim avui dia al nostre país”, assegura el Niño de Elche, que apunta que “anhelava poder treballar amb ell una sèrie de músiques relacionades amb les ‘saetas’ però d’una manera molt més desplaçada del món tradicional”. Degut a la proximitat que hi haurà entre els músics i el públic, el Niño de Elche haurà d’interpretar algunes cançons amb la mascareta posada. Assegura que “no és la manera més idònia per cantar perquè és una limitació”, però afegeix que “són les mesures legals que hi ha i, per tant, intentarem ser il·legals amb la part sonora”. De fet, el músic creu que les pràctiques artístiques són una “petita revolució” i, amb la pandèmia de la covid-19, “encara més”.