Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Madrenas, sobre els aldarulls: “Coneixen la violència urbana, estan organitzats i són desconeguts per l’independentisme”

ACN Girona.-L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, atribueix els aldarulls a persones “desconegudes pels moviments independentistes” que tenen una forma d’actuar “absolutament organitzada amb estàndards de violència urbana”. Madrenas diu que […]

Avatar
Agències 17/10/2019

ACN Girona.-L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, atribueix els aldarulls a persones “desconegudes pels moviments independentistes” que tenen una forma d’actuar “absolutament organitzada amb estàndards de violència urbana”. Madrenas diu que això no s’havia vist “mai ” a Girona i que els autors han actuat de manera similar a altres ciutats. L’alcaldessa condemna els incidents i també demana depurar responsabilitats si alguns agents dels Mossos no han actuat “seguint els protocols”. Pel que fa als danys, ha avançat que s’han malmès una trentena de contenidors, amb un cost de més de 30.000 euros, i que potser s’haurà d’actuar en el ferm de Jaume I. També ha avançat que retiraran mobiliari urbà per evitar nous incidents.

Madrenas condemna els aldarulls que s’han produït en les manifestacions dels últims dies i els atribueix a persones que “coneixen bé la violència urbana”, que estan “organitzats” i que són “desconeguts pels moviments independentistes”. “A Girona tots ens coneixem i tots veiem les cares de les persones que estan al capdavant, són cares que no havíem vist mai”, afirma. L’alcaldessa diu que aquestes situacions no s’havien vist “mai” a la ciutat i que els autors han actuat de manera similar en altres capitals catalanes. “No és una apreciació, crec que tots hem arribat a la mateixa percepció”, afegeix. En aquest sentit, ha recordat que els incidents es van produir després de mobilitzacions “pacífiques”, tot remarcant que “l’independentisme és un moviment pacífic”. L’alcaldessa està convençuda que els Mossos d’Esquadra estan investigant els incidents per descobrir qui hi ha al darrere. “Són aldarulls diferents que ens han sorprès a tots perquè han passat a la mateixa hora i estan articulats de la mateixa manera”, insisteix. Pel que fa als Mossos, Madrenas assegura que “si volem una policia democràtica és important mantenir el crèdit”. Per això, ha demanat que es depurin responsabilitats dins del cos de Mossos d’Esquadra quan hi hagi agents que “no actuïn seguint els protocols”. “De la mateixa manera que critico aquestes actituds critico alguns llançaments que vaig veure ahir. No ens sentim representants”, remarca. Amb tot, Madrenas diu que la situació actual respon al fet que l’estat espanyol “després de dos anys continua amb la repressió i segueix sense fer ni una proposta o aportació per intentar resoldre el conflicte. “No hauria de sorprendre a ningú que davant d’aquesta sentència, que ha enrabiat a gran part de la ciutadania, es produeixin reaccions d’indignació i ràbia”, afirma tot desvinculant-les actes violents dels últims dies. Una trentena de contenidors i danys al ferm Pel que fa als danys, encara no s’han quantificat però l’alcaldessa ha avançat que s’han malmès una trentena de contenidors de diversos punts de la ciutat, amb un cost aproximat de més de 30.000 euros. “De moment no es podran substituir”, assegura. En aquest sentit, diu que editaran un mapa per informar als veïns dels contenidors més propers on poden llençar la brossa mentre no es reposin els malmesos. Madrenas també ha explicat que una part de la Gran Via Jaume I continuarà tallada mentre es facin les tasques de neteja i mentre no es pugui assegurar la seguretat dels conductors. “Podria ser que s’hagués de tornar a asfaltar”, ha dit. D’altra banda, ha anunciat que es retiraran els elements de mobiliari urbà susceptibles de poder ser utilitzats en nous incidents. Entre ells, papereres o tanques. Madrenas confia, però, que les mobilitzacions de la vaga de demà siguin pacífiques.