Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Luxemburg desestima un altre recurs de Junqueras que buscava la protecció de la seva immunitat

ACN Barcelona.-El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha declarat “inadmissible” el recurs d’Oriol Junqueras contra la negativa del president del Parlament Europeu, David Sassoli, a adoptar mesures urgents […]

Avatar
Agències 20/01/2021

ACN Barcelona.-El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha declarat “inadmissible” el recurs d’Oriol Junqueras contra la negativa del president del Parlament Europeu, David Sassoli, a adoptar mesures urgents per confirmar la seva immunitat com a eurodiputat. La diputada republicana Diana Riba ho va demanar per carta a Sassoli el 4 de juliol del 2019, quan Junqueras encara era pres preventiu per la investigació del procés sobiranista català. El president del Parlament Europeu va denegar la petició i ho va comunicar a Riba per la mateixa via el 22 d’agost. A principis de novembre, després de la sentència del Suprem que el condemnava a 13 anys de presó per sedició, Junqueras va recórrer la decisió de Sassoli.

El TGUE indica a la sentència que el president del Parlament “no està obligat de cap manera” a confirmar la immunitat d’un diputat europeu, per la qual cosa, la denegació de la petició de Riba “no és un acte impugnable”.D’altra banda el tribunal també destaca que la sol·licitud de Riba “no podia donar lloc” a que Sassoli adoptés una mesura “generadora d’efectes jurídics obligatoris” davant les autoritats espanyoles. La normativa europea estipula, segons subratlla el TGUE, que el president del Parlament pot adoptar una “iniciativa”, no una “decisió”. Això “posa de manifest” el caràcter “no vinculant” de la iniciativa que eventualment adopti amb caràcter urgent Sassoli “davant les autoritats nacionals destinatàries de la mateixa”.A més, el tribunal subratlla que “no hi ha cap norma que disposi” que les autoritats nacionals “estiguin obligades” a donar-hi curs.