Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

L’únic orgue Cavaillé-Coll de Catalunya s’instal·la restaurat a la cripta de la Sagrada Família

ACN Barcelona.-La cripta de la Sagrada Família incorpora des d’aquest divendres l’únic orgue Cavaillé-Coll que es conserva a Catalunya. L’instrument es va construir el 1896 i els últims anys estava […]

Agències 19/03/2021

ACN Barcelona.-La cripta de la Sagrada Família incorpora des d’aquest divendres l’únic orgue Cavaillé-Coll que es conserva a Catalunya. L’instrument es va construir el 1896 i els últims anys estava en desús a l’església del Col·legi del Sagrat Cor del carrer Diputació de Barcelona, on havia treballat Gaudí. “L’objectiu és que tot el món pugui gaudir d’un orgue del màxim nivell”, ha dit el rector de la basílica, Josep Maria Turull. Durant l’últim any i mig s’ha restaurat gràcies a una campanya de mecenatge i el cost de la restauració s’ha elevat fins als 178.000€. L’instrument disposa de 10 registres i 548 tubs i s’estrena aquest mateix divendres amb un recital de l’organista titular de la basílica, Juan de la Rubia, que es podrà seguir en línia.

“En el moment en què obres la tapa i veus la inscripció de Cavaillé-Coll pels organistes es com veure la marca de qualsevol cotxe de luxe”, ha resumit l’organista Juan de la Rubia sobre la importància de la marca de l’instrument. En aquesta línia, ha assegurat que pels músics és “un somni” poder tocar un Cavaillé-Coll i ha explicat que ell ja ho havia fet anteriorment al País Basc, on n’hi ha diversos. A més, ha comparat el nou instrument de la Sagrada Família amb el de la catedral de Notre-Dame de París, i ha assegurat que les úniques diferències que hi ha són pel que fa a la mida, ja que la sonoritat i els materials són “exactament el mateix”, ha dit. El restaurador Albert Blancafort ha destacat que l’orgue “encaixa a la perfecció” amb l’espai, tant per mides com per estètica. L’instrument s’ha instal·lat a la cripta, al costat d’on reposa Antoni Gaudí, en un espai on abans hi havia un altre orgue construït a Collbató que es va cremar l’any 36 durant la Guerra Civil. Blancafort ha explicat que l’instrument s’ha restaurat “de manera molt acurada” i s’hi ha volgut mantenir el caràcter del seu creador, Cavaillé-Coll, “pioner de l’orgue romàntic”. Les peces s’han restaurat una per una i s’han posat noves les que estaven més malmeses. Així, tots els tubs són nous perquè els que hi havia no eren els originals, sinó uns “de baixa qualitat” que es van posar després de la guerra. A més, s’hi han afegit uns pedals que faciliten que l’instrument pugui fer sons de baixos. Segons Blancafort l’orgue actual s’assembla molt al que hi havia originalment a la cripta.Segons de la Rubia, una de les particularitats de l’orgue de la Sagrada Família és la seva ubicació, ja que està a prop del públic, cosa que normalment no passa. En aquest sentit el músic ha considerat que això “facilita” que se’n pugui tocar més repertori, com ara música de cambra. Usos de l’orgueEls usos que es donaran al nou instrument seran, sobretot, litúrgics, tal com ha explicat el rector de la parròquia i més endavant també s’oferiran concerts. A més, Turull ha avançat que l’utilitzaran estudiants d’orgue de l’ESMUC. “Que un estudiant pugui entrar en contacte amb un instrument així, és un luxe”, ha valorat de la Rubia. Estrena de l’instrumentL’orgue s’estrena aquest divendres al vespre amb un concert a càrrec de l’organista titular de la basílica, Juan de la Rubia. Abans es farà una missa amb motiu de la festa de Sant Josep i es beneirà l’instrument amb un ritual. “És una responsabilitat, un honor i un plaer”, ha dit de la Rubia. L’organista ha definit el so de l’instrument com “càlid, simfònic i orquestral”.