Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki serà el ponent de l’Eurocambra pel suplicatori contra Puigdemont i Comín

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les.-L’eurodiputat ultraconservador i nacionalista búlgar, Angel Dzhambazki, serà el ponent de l’Eurocambra pel suplicatori contra els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín. Així ho han decidit els coordinadors del comitè d’Afers Jurídics, segons fonts parlamentàries. L’elecció del ponent es fa de manera rotatòria entre els grups polítics de l’Eurocambra i els següents a la llista eren els conservadors. Per tant, la petició per aixecar la seva immunitat es tractarà de forma conjunta.

Angel Dzhambazki és membre del Moviment Nacional Búlgar, socis de govern del primer ministre Boyko Borisov. Aquest polític de 40 anys exerceix com a eurodiputat per segona legislatura consecutiva i forma part del grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR, per les seves sigles en anglès). Vox i els nacionalistes flamencs de l’N-VA també són membres d’aquest grup parlamentari.Durant la seva activitat europarlamentària, Dzhambazki ha mantingut un discurs antiimmigració i homòfob.Després de la seva reelecció com a eurodiputat el maig del 2019, Dzhambazki es va presentar per ser alcalde de Sofia i entre les seves promeses polítiques hi havia la prohibició de la desfilada de l’Orgull LGTBI. En diverses intervencions a l’Eurocambra el búlgar també ha criticat la “violenta imposició de la ideologia LGTBI”.Dzhambazki va criticar la Convenció d’Istanbul contra la violència contra les dones per “destruir els valors de la família cristiana”, segons la premsa búlgara.Procediment

Un cop Dzhambazki tingui el dossier a les seves mans l’eurodiputat tindrà “el temps que necessiti” per redactar la proposta d’aixecar o no la immunitat, segons fonts parlamentàries.Segons el reglament de l’Eurocambra, l’afectat tindrà l’oportunitat de ser escoltat pel comitè i de presentar la documentació que cregui rellevant. Un cop passada aquesta audiència el comitè haurà de decidir sobre la proposta que se sotmetrà a una votació per majoria simple al ple del comitè. Fonts parlamentàries asseguren que aquest procediment serà a porta tancada.



L’equip de Puigdemont i Comín pretén que el suplicatori es converteixi en un “judici al judici de l’1-O”, i preveu que l’anàlisi que haurà de fer la cambra sobre la seva situació faci aflorar les irregularitats que, en el seu parer, hi va haver en el procés del Suprem. En aquest sentit, preveuen presentar un ampli ventall de documentació.



Un procés que durarà mesosEn general, el comitè decideix en un parell de mesos sobre els suplicatoris, però hi ha hagut casos que s’han allargat més de mig any. Mentre partits com el PP i Ciutadans volen que el procés es porti amb celeritat i esperen tancar el dossier en dos o tres mesos, els grups d’esquerres pronostiquen que trigarà entre tres i sis mesos perquè “el cas és “particularment rellevant i cal ser considerat amb cura”.

Pels socialistes el suplicatori es pot allargar uns dos mesos, tot i que no descarten que s’allargui més dependent del calendari de sessions i plens de la cambra.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió