Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

L’SNP d’Sturgeon pren escons a laboristes i conservadors dominant l’escrutini a Escòcia

ACN Brussel·les.-El Partit Nacional Escocès (SNP) liderat per Nicola Sturgeon ha guanyat dos escons claus per assegurar la majoria absoluta i domina l’escrutini de les eleccions al parlament escocès celebrades […]

Avatar
Agències 07/05/2021

ACN Brussel·les.-El Partit Nacional Escocès (SNP) liderat per Nicola Sturgeon ha guanyat dos escons claus per assegurar la majoria absoluta i domina l’escrutini de les eleccions al parlament escocès celebrades dijous. Sturgeon s’ha quedat amb la circumscripció fins ara conversadora d’Ayr i amb Lothian Oriental, que estava controlada pels laboristes. Dels 129 escons que té el parlament de Holyrood, el partit d’Sturgeon ja ha guanyat 32 dels 39 assignats. Els liberals en tenen 4 i els conservadors 2. En unes eleccions marcades per la covid-19 i el Brexit en què Sturgeon aspira a la majoria absoluta, situada en els 65 escons, el recompte ha començat a primera hora d’aquest divendres, avança lentament i no hi haurà un resultat definitiu fins dissabte.

Per ara, la participació està sent més alta que en els últims comicis. Aquest dijous més de quatre milions de persones estaven cridades a les urnes per escollir els membres del parlament de Holyrood, uns comicis en què Sturgeon no només es juga el control de la cambra, sinó també una majoria que li permeti defensar a Londres un nou referèndum d’independència.Les enquestes d’abans de les eleccions apuntaven a una majoria absoluta d’Sturgeon, si bé algunes pronosticaven una victòria menys massiva. Al parlament de Holyrood la majoria absoluta es troba en els 65 escons, dos més dels que ha tingut Sturgeon en la darrera legislatura.Les enquestes també apuntaven que els conservadors continuarien ocupant el segon lloc, seguits dels laboristes i els ecologistes, que guanyarien terreny a Escòcia. Els liberals quedarien relegats a l’última plaça, segons les enquestes d’abans de les eleccions.Sistema electoral mixEscòcia té un sistema electoral mix en què els ciutadans tenen dos vots: un per decidir el representant únic de la circumscripció i un altre per al partit polític. Així s’intenta compensar l’elecció d’un sol representant polític per cada circumscripció.El parlament escocès, conegut com a Holyrood, té 129 escons: 73 en joc a les circumscripcions i 56 als partits. Per assolir la majoria cal obtenir-ne 65. A l’hora de repartir els escons en la votació pels partits es té en compte els diputats que s’han guanyat a les circumscripcions amb l’objectiu de donar un resultat més proporcional.