Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

L’Os d’Or per a ‘Alcarràs’, un revulsiu històric i sense precedents per al cinema català i rodat en català

ACN Barcelona – El sector cinematogràfic de Catalunya veu la victòria a la Berlinale d”Alcarràs’, de Carla Simón, com un revulsiu històric sense precedents per al cinema català. Fa anys […]

Agències 17/02/2022

ACN Barcelona – El sector cinematogràfic de Catalunya veu la victòria a la Berlinale d”Alcarràs’, de Carla Simón, com un revulsiu històric sense precedents per al cinema català. Fa anys que reivindiquen que el talent hi és, però que falten polítiques de suport que garanteixin projectes catalans i rodats en català de gran envergadura, ja siguin “comercials” o “petits i intimistes”, com ‘Alcarràs’, explica a l’ACN la presidenta de l’Acadèmia, Judith Colell. La cineasta Neus Ballús, que va estrenar a la Berlinale la seva òpera prima, defensa que no cal “ajustar-se a paràmetres globalitzats” per fer-se un lloc en el panorama internacional, mentre que la productora de ‘Pa negre’, Isona Passola, confia que serveixi per recuperar el “tren perdut” fa una dècada.

<strong>Judith Colell reivindica finançament per rodar en català</strong>

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha assegurat és un èxit “molt i molt gran” que una pel·lícula rodada en català com ‘Alcarràs’ guanyi l’Os d’Or a Berlín. “La pel·lícula va agradar molt, però guanyar en els festivals és molt complicat”, adverteix.

Colell també posa en valor el fet que, malgrat ser una cinta “petita i intimista”, sigui “molt ambiciosa” a nivell de producció, amb xifres poc vistes en el cinema català, especialment, els últims anys. En aquest sentit, reivindica que el cinema no només ha d’apostar per produccions “comercials”, sinó “més autorals” però amb xifres producció homologables. “‘Alcarràs’ ens portarà molts sorpreses”, adverteix.

Per la presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, sovint no és que els directors no vulguin rodar en català, és que “no poden”. “Això no pot ser, s’ha de poder triar. Moltes de les que s’han rodat en castellà ho volien fer en català i no han pogut per falta d’inversió”, adverteix. Per això, demana seguir d’exemple Corea del Sud que, servint-se de l’èxit de ‘Paràsits’ i ‘El joc del calamar’, han catapultat la indústria cinematogràfica del seu país.

<strong>Neus Ballús: “És una fita històrica”</strong>

La directora de cinema Neus Ballús augura que el premi d”Alcarràs’ és un moment que canviarà la història del cinema català. “És una fita històrica per al cinema en català i català. Portem molts anys dient que hi ha molt talent i que no cal fer el cinema en una altra llengua o en un altre país. I que no cal ajustar-se a uns paràmetres de continguts globalitzats”, ha apuntat. Per Ballús, l’èxit de Carla Simón demostra que la “singularitat” i l'”excepcionalitat” estan al costat del cinema català. “Només cal que ho mirem bé i amb efecte, com ha fet la Carla Simón”, ha concretat.

La cineasta, que també es va estrenar a la Berlinale amb la seva òpera prima, ha explicat que el premi de Simón és el “clímax” del cinema català després que hi hagi hagut diverses produccions que han tingut “aproximacions” en festivals internacionals. “És un moment brillant com a col·lectiu”, ha assenyalat.

Ballús ha reivindicat que les pel·lícules que es fan amb “honestedat” i amb una “història local” també necessiten un pressupost i un suport institucional per tirar endavant. “Algunes institucions han començat a creure en un canvi del punt de vista dels cineastes. Ens falta que la indústria realment faci una aposta a nivell pressupostari cap a pel·lícules no considerades industrials”, ha comentat.

Però per Ballús també cal que el públic i els espectadors canviïn la mirada cap al cinema català. “Necessitem que es superi el sentiment d’inferioritat respecte a la cultura que es produeix al país i que comencem a entendre que es fan coses de primer nivell”, ha sentenciat.

<strong>L’Os porta Catalunya on hauria d’haver estat “fa temps”, per Isona Passola</strong>

La fita pren el relleu de l’èxit global que fa una dècada va aconseguir ‘Pa negre’. En aquest sentit, la productora, guionista i directora de cinema Isona Passola també celebra el guardó. “Ens porta on hauríem d’haver estat fa molt temps. Hi ha un gran talent al cinema català”, ha sostingut. La productora ha afirmat que ‘Alcarràs’ és una proposta “senzilla però molt creativa”.

Més de deu anys després de l’estrena i recorregut internacional de ‘Pa negre’, Passola ha recordat que aquella gran producció va ser resultat d’una política de la conselleria de Cultura “molt intel·ligent” que va promocionar quatre llargmetratges de forma molt intensa. “Han passat deu anys i no s’ha res que s’hi assembli mínimament”, ha lamentat.

Per això, ha reclamat que l’èxit d'”Alcarràs’ juntament amb el fet que la conselleria de Cultura torni a creure en la importància del sector audiovisual i la seva evolució portin a recuperar el punt de partida que va iniciar el sector amb ‘Pa negre’. “Amb moral de victòria pel sector i que puguem sortir al món. Això requereix les polítiques que es fan a tots els països europeus. Si no tens aquestes polítiques difícilment pots fer el salt”, ha analitzat. “Espero que puguem tornar a recuperar el tren després de deu anys de patir molt”, ha conclòs.

La també expresidenta de l’Acadèmia del Cinema Català creu que una pel·lícula com ‘Alcarràs’, que guanya un premi d’aquestes característiques, “té una vida molt potent”. “Tant de bo pugui anar per tot el món”, ha augurat. “És una imatge de marca per Catalunya fantàstica”, ha afegit.

<strong>Balagueró: “Estem d’enhorabona”</strong>

El director de films tan taquillers com la saga ‘Rec’ o pel·lícules d’èxit com ‘Mientras duermes’ creu que el cinema català “està d’enhorabona”. Al seu entendre, Catalunya envia un missatge al món que fa cinema “molt interessant”.

<strong>Un “miracle” obrat per Carla Simón</strong>

Tono Folguera (Lastor Media), un dels productors d”Alcarràs’, ha admès que l’Ós d’Or ha desbordat totes les seves expectatives. Després de les reaccions a la projecció del film “esperàvem (com a molt) el premi a la direcció, per la importància de la Carla en el film”, diu en declaracions a l’ACN. En aquest sentit, considera que el fet que un jurat internacional com el de la Berlinale hagi connectat amb una família pagesa d’Alcarràs és “un miracle que només una persona amb el talent de Carla Simón podia fer”.

Això i també l’ambició de la producció, amb un finançament “europeu”, apunta. “Res extraordinari, però quan fem pel·lícules en català amb aquest pressupost, passen aquestes coses”, diu en un clar lament per la manca de múscul de la majoria de produccions en català els darrers anys.

Folguera creu, però, que actualment alguna cosa està canviant, i confia que ‘Alcarràs’ sigui “l’empenta” definitiva perquè així sigui. Almenys quant a la necessitat de finançament, el productor pensa que el Govern “per fi ha entès la importància de l’audiovisual per la projecció del país i la llengua”, i espera que hi hagi una “reacció” per “començar a fer pel·lícules amb un pressupost assumible i com mereix una cultura i un país com Catalunya”.