ACN Barcelona – L’oposició ha criticat durament la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, per no assumir més responsabilitats per la “deixadesa absoluta” del Govern en “l’autèntic desastre” de les oposicions per estabilitzar la plantilla de dissabte, organitzades per l’empresa Cegos, que s’hauran de repetir per “incidències flagrants”. Els grups creuen que la destitució de Marta Martorell és “una operació de maquillatge” i avisen de les conseqüències judicials que pot tenir pel Govern la rescissió del contracte. Els representants de l’oposició han insistit a preguntar “qui va prendre la decisió” d’encarregar la gestió dels exàmens a Cegos, si la directora general de Funció Pública cessada va assumir el càrrec mesos després.
En comissió parlamentària, PSC i En Comú Podem s’han abstingut de demanar la dimissió de la consellera, mentre que partits com la CUP o Vox sí que l’han reclamat. Des de Junts han demanat “una reflexió” tot recordant les peticions de dimissions de ministres que fa ERC pels problemes de Rodalies.
<strong>PSC: Més responsabilitat, però no dimissions</strong>
La diputada del PSC, Marta Moreta, ha exigit a Vilagrà saber qui va decidir externalitzar les proves i ha assegurat que la directora de Funció Pública, Marta Martorell, que va ser cessada, no va ser nomenada fins set mesos després que es prengués aquesta decisió. La socialista ha afirmat que la destitució de Martorell és “una operació de maquillatge que no es creu ningú” i ha demanat a Vilagrà que expliqui si va complir amb totes les seves obligacions, tot avisant que el cas “acabarà als tribunals”.
“Vostè representa l’organització del desgovern, la seva falta de capacitat demostra la seva incompetència. De moment, no li demanarem la dimissió, però se la mereix”, ha dit. A la rèplica, Moreta ha lamentat les crítiques a la mala gestió de Renfe per part del Govern. “No saben organitzar unes oposicions, com volen gestionar Rodalies”, ha sentenciat.
<strong>Junts critica la deixadesa absoluta</strong>
En la mateixa línia, la diputada de Junts, Glòria Freixa, ha retret que el dissabte es va viure un “caos absolut” i ha recordat que les organitzacions sindicals i la síndica de greuges havien demanat prèviament que les proves no coincidissin totes el mateix dia. Freixa ha preguntat com es va definir la cadena de custòdia dels exàmens i si la Generalitat va entregar massa tard el material.
La diputada de Junts ha afegit que l’administració sempre és responsable del seguiment del contracte i, en aquest cas, veu “evidentíssim que hi va haver deixadesa absoluta”. “Hi ha dubtes que la resolució del contracte es pugui confirmar per via judicial”, ha advertit. Alhora, ha afirmat que la repetició de les proves l’1 i el 8 de juliol “tindrà uns costos molt elevats” per l’administració.
<strong>En Comú Podem reclama més mecanismes de control</strong>
En el cas d’En Comú Podem, Joan Carles Gallego ha dit que està “indignat” per aquest “procés viciat” però alhora ha reconegut la “celeritat” amb la que ha actuat el Govern. “Tenim un problema de descrèdit del Govern”, ha lamentat. En aquest sentit, ha dit que no és moment de “començar a discutir si hi ha d’haver dimissions” sinó d’abordar el problema. Gallego ha exigit que no es torni a externalitzar un procés així, que es concreti l’administració i que es garanteixin “mecanismes de control i seguiment per part de les representants dels treballadors” de la realització de les noves proves.
<strong>CUP carrega contra l’externalització del procés</strong>
Al seu torn, la CUP ha afirmat que “el caos a les oposicions de dissabte és només la punta de l’iceberg d’un procés que ha estat un desastre”, tal com ha explicat la diputada Basha Changue. L’anticapitalista ha carregat contra la Generalitat per haver externalitzat aquest procés, fet que veu “del tot incongruent”. Changue ha llegit un comunicat elaborat pel sindicat IAC-CATAC on l’organització demana la dimissió de Vilagrà i ha acabat la seva intervenció advertint: “Rectifiqui o plegui, consellera”.
<strong>Cs creu que la convocatòria va ser “precipitada” i “electoralista”</strong>
Per part de Cs, el diputat Nacho Martín Blanc ha considerat que aquesta convocatòria d’aquesta magnitud ha sigut feta “amb presses” i tenia un component “electoralista”, per la proximitat dels comicis municipals. Segons el lletrat, part de la responsabilitat del “desastre” és de la Generalitat. Martín Blanco ha demanat a Vilagrà que aclareixi si era la Generalitat qui havia de proveir un espai adequat, distribuir els candidats a les aules i elaborar el material d’examen. “No poden defugir les seves responsabilitats. La cosa no està gents clara”, ha afirmat.
<strong>Vox retreu la “demagògia” de Vilagrà</strong>
Per part de Vox, la diputada María García Fuster ha criticat la “demagògia” de Vilagrà, que “porta tota la vida en política i no és capaç d’organitzar unes oposicions”. García Fuster ha afirmat que Cegos ja havia demostrat “la seva incompetència el 2020″.”No poden posar la pota fins al fons i donar-se cops a l’esquena pel poc que han trigat a reaccionar”, ha etzibat la diputada.
<strong>ERC diu que la responsabilitat operativa no és de Vilagrà</strong>
En canvi, el diputat Jordi Albert (ERC) ha assegurat que hi ha grups polítics que semblen incòmodes per la celeritat de la resposta del Govern. “Fer-se l’ofès és una manca de respecte a totes les persones opositores”, ha dit. Albert ha detallat que la responsabilitat operativa d’aquest procés no és de la consellera, que no pren decisions polítiques.