Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

L’oposició carrega contra els canvis al cos dels Mossos: “La remodelació té pinta d’avís per a navegants”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els grups parlamentaris de l’oposició han carregat aquest dilluns contra els canvis al cos dels Mossos d’Esquadra. Ho han fet a la comissió d’Interior del Parlament, on el conseller Joan Ignasi Elena ha comparegut per rendir comptes sobre els darrers moviments a la cúpula policial sense acabar de convèncer els partits. Les formacions han assenyalat que veuen la remodelació com un “avís per a navegants” vestida a partir d’unes explicacions que no els han semblat “convincents”. Elena ha negat que s’hagi fet cap “purga” i ha defensat de nou que els moviments “són una pràctica habitual”. També ha insistit que aquests canvis només els sabia ell i president Aragonès, afegint que no els havia compartit amb els socis de Govern.

El conseller ha iniciat la seva intervenció destacant que els canvis al cos eren “necessaris” per abordar els futurs reptes, com és el cas d’una major proximitat o feminització. El titular d’Interior ha defensat els moviments que s’han dut a terme, com és el cas del relleu del major Trapero, substituït ara, pel comissari Josep Maria Estela com a nou cap dels Mossos. “L’anterior major segur que era la persona més adequada per dirigir el cos quan ho va fer, però estic convençut que l’actual cap del cos és el millor que pot tenir els pròxims anys”, ha afegit.

Publicitat

En la mateixa línia, ha recordat que el nou cap d’investigació criminal, Ramon Chacon, que està substituint a l’intendent Toni Rodríguez, era fins ara el número dos d’aquesta comissaria i que el departament en qüestió es complementa amb un ampli equip d’agents “plenament compromesos”. “Estendre un dubte sobre aquest equip continuarà o no realitzant les seves tasques amb la mateixa intensitat i diligència és no confiar en el cos”, ha conclòs.

De fet, referint-se concretament al relleu de Rodríguez, Elena ha reblat que “no s’ha purgat ni castigat a ningú” i ha subratllat que des de sempre hi ha hagut “molta mobilitat al cos dels Mossos”. “Anar a Rubí no és un càstig, sinó un repte”, ha explicat, lamentant que històricament s’hagi menystingut el fet de treballar al territori.

Per aclarir els dubtes al voltant de la transparència dels efectius del cos, Elena ha anunciat que estan fent un nou protocol amb la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per reforçar el blindatge de les operacions anticorrupció i assegurar les bones pràctiques, esvair dubtes i treballar “més i millor” en els casos.

Alhora ha apuntat que es duplicaran els efectius d’aquesta àrea passant de 12 a 30 agents en el pròxim semestre. D’altra banda, els dos caporals que actualment pertanyen a la unitat d’anticorrupció rebran una formació de postgrau universitari sobre contractació pública per a que tinguin més capacitat per investigar.

<strong>L’oposició hi veu una “purga”</strong>

Malgrat la declaració d’intencions d’Elena, els grups parlamentaris de la comissió s’han mostrat escèptics respecte als canvis, assegurant que el Govern no ha donat “prou aclariments”. És el cas de PSC-Units, que ha posat sobre la taula el fet que s’hagi generat un important “soroll mediàtic” al respecte.

El diputat Ramon Espadaler ha lamentat que canvis com el de Trapero o Rodríguez tinguin “pinta de purga”, afegint que donen un missatge que s’interpreta com “aneu amb compte amb el que som capaços de fer”. “Estan intentant justificar uns canvis injustificables que responen a un govern governatiu amb un seguit d’equilibris al cos dels mossos”, ha dit Espadaler.

També ha criticat durament les decisions del Govern el partit de Vox, a través del seu diputat Sergio Macián, qui ha acusat el conseller d’haver deixat el departament “potes enlaire”. “El cos se li ha anat de les mans, l’ha posat al centre del debat polític i sota el focus mediàtic”, ha afirmat. Macián també ha afegit que les explicacions de Rubí “no l’han convençut”, pressuposant que “l’accent polític” de les persones destituïdes hauria tingut alguna cosa a veure amb els canvis.

La diputada del PPC, Lorena Roldan ha fet avui la mateixa lectura dels fets, carregant contra Elena per les “poques explicacions” d’uns moviments que han perpetrat una “purga en majúscules”. “Han intentat deixar el cos en mans d’ERC i castigar aquells que portaven investigacions contra els independentistes”, ha insistit.

Tampoc han entès els canvis els comuns, que han assegurat que no discuteixen “els noms ni l’autoritat”, sinó “la forma i l’oportunitat”. El diputat Marc Parés ha criticat que s’hagin fet molts canvis en pocs anys en el marc d’un govern continuista. “És cert que els nous reptes requereixen canvis organitzatius, però això és només un canvi de noms”, ha assenyalat.

Finalment Cs, a través del seu diputat Matías Alonso, ha retret a Elena que s’hagi estat sis mesos per prendre una decisió tenint en compte que els comandaments que hi havia fins al moment “estaven igual de capacitats per dur a terme aquests canvis”. “És bastant de temps per acabar fent el que han fet: tombar l’heroi del 2017”, ha reblat Alonso, referint-se al major Trapero.

Pel que fa a la CUP, el seu diputat Xavier Pellicer no ha entrat a valorar els canvis en si, sinó que ha qüestionat la feina del departament en global. Així, ha insistit que no es tracta “del qui, sinó de què” i ha remarcat que les polítiques que s’havien dut a terme els darrers anys “posaven difícil parlar dels mossos com un cos exemplar”.

D’aquesta forma, Pellicer ha posat l’accent en temes que el seu grup considera prioritaris com els desnonaments a persones vulnerables, la llei mordassa, la transparència en les actuacions policials o la fi de l’ús d’un armament perillós per a la ciutadania.

Respecte als grups de Junts i ERC, els dos han expressat el seu suport a Elena afirmant que aquestes decisions són potestat del conseller. En aquest sentit, han reafirmat el seu compromís a continuar com a companys de viatges a partir de la “lleialtat i el compromís”. Uns canvis que han definit de “complexos”, però concordes amb la “necessitat del moment”.

<strong>Informació sobre el 112</strong>

Al final de la comissió d’Interior, per iniciativa del grup de Cs i amb el suport de la resta, s’ha aprovat la compareixença de diferents representants en diferents zones del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya perquè informin sobre la situació laboral dels treballadors.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió