Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

López diu que el 3-O hi va haver més risc d’enfrontaments que l’1-O

ACN San Fernando de Henares.-El comissari dels Mossos Ferran López ha afirmat aquest dimecres que el 3 d’octubre del 2017 hi va haver “més risc” d’incidents, d’una actuació “desafortunada”, una […]

Avatar
Agències 29/01/2020

ACN San Fernando de Henares.-El comissari dels Mossos Ferran López ha afirmat aquest dimecres que el 3 d’octubre del 2017 hi va haver “més risc” d’incidents, d’una actuació “desafortunada”, una “desgràcia”. Segons ell, l’aturada general de país i les concentracions davant d’edificis o allotjaments de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil podien generar “enfrontaments” entre independentistes, unionistes i cossos policials, que no pas l’1-O, i així li va traslladar a l’aleshores conseller d’Interior, Joaquim Forn, que aquell dia era al Cecor. De fet, durant el seu interrogatori per part del fiscal, López ha dit que el clima que hi havia aquelles setmanes a Catalunya era de molta “emotivitat” i “polarització”, i per això la policia catalana havia d’actuar amb més “prudència” i “paciència” que en altres ocasions. De fet, ha dit que en altres circumstàncies, el 20-S, per exemple, hauria actuat de forma més “contundent” i “ràpida”.

El fiscal Pedro Rubira li ha preguntat si aquesta prudència s’indicava en documents policials, i López li ha dit que tenien la “prevenció d’actuar amb proporcionalitat” i en l’estricte marge legal perquè eren dies “inestables”. Ho ha comparat, com ja va fer al Suprem, amb el risc d’incendi forestal, que augmenta segons quines siguin les circumstàncies ambientals.Per tot aquest risc ambiental de violència d’aquells dies, el fiscal li ha preguntat si ho van traslladar al Govern, i López ha dit que no van parlar de “brotes de violència”, però sí d’alta emotivitat i polarització. De fet, cap cos policial, ha dit, va detectar cap preparació d’accions violentes concretes en cap centre de votació, tot i la incertesa que suposava tenir 2 milions de persones votant. Va ser en la reunió del 28 de setembre quan Puigdemont va dir que si hi havia cap desgràcia ell declararia immediatament la independència.Malgrat aquest “desemparament governatiu” que sentien, perquè coneixien l’actuació del Govern a través de la televisió, López ha assegurat que això no va afectar directament ni la planificació ni l’actuació del cos, i encara menys el compliment de les ordres de la fiscalia i el TSJC. De fet, el mateix López va dir a De los Cobos el dia 30 a la nit que l’endemà seria un “dia complicat” i que l’actuació policial seria “difícil”.A l’inici de l’interrogatori, i a preguntes de la magistrada, López ha recordat que està investigat, juntament amb la resta de la cúpula de Mossos, excepte Trapero, per un delicte de desobediència en un jutjat de Cornellà de Llobregat. La investigació està pendent del possible arxivament per part de l’Audiència de Barcelona, però López ha dit que volia declarar igualment, tot i que tenia el dret a no fer-ho.