Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1708
La República

L’ONU vota demanar a Rússia que retiri les tropes d’Ucraïna amb l’abstenció de la Xina

ACN Barcelona – L’Organització de les Nacions Unides ha aprovat una resolució que demana a Rússia que retiri les tropes d’Ucraïna amb l’abstenció de la Xina i de 31 països […]

Agències 23/02/2023

ACN Barcelona – L’Organització de les Nacions Unides ha aprovat una resolució que demana a Rússia que retiri les tropes d’Ucraïna amb l’abstenció de la Xina i de 31 països més. El text s’ha aprovat després d’una jornada de debat en què els països que donen suport al govern de Volodímir Zelenski han intentat convèncer els equidistants o més pròxims als interessos de Rússia, com ara la Xina, de donar suport a la proposta. En el marc del debat hi ha hagut discussions intenses i enfrontaments entre els representants d’alguns països, com per exemple quan el delegat alemany ha retret al xinès que digués que armar Ucraïna era atiar el foc.

141 països han votat a favor de la resolució, 32 s’han abstingut i 7 hi han votat en contra, Bielorússia, Mali, Nicaragua, Rússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea.

Ministres d’Exteriors i diplomàtics de més de 75 països han pres part de l’assemblea durant els dos dies que ha durat el debat, molts dels quals demanant suport per a una resolució que defensa la integritat territorial d’Ucraïna. El concepte de la integritat territorial és un principi bàsic de la carta de l’ONU que tots els països han de subscriure quan entren a formar part de l’organització mundial.

El resultat ha estat una mica per sota de la votació que hi va haver quan Rússia es va annexionar les repúbliques del Donbass. Aleshores, 143 països van condemnar l’acció russa, amb 35 abstencions i 5 vots en contra.

Els 141 països que han aprovat la resolució fan una crida a Rússia perquè surti d’Ucraïna de forma “immediata i incondicional”.