Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

L’OMS no detecta l’origen animal de la covid, però veu molt “improbable” que un accident de laboratori la causés

ACN Brussel·les.-L’Organització Mundial de la Salut veu “extremadament improbable” que un accident de laboratori causés la pandèmia, però encara no ha pogut identificar l’origen animal de la covid-19. El cap […]

Avatar
Agències 09/02/2021

ACN Brussel·les.-L’Organització Mundial de la Salut veu “extremadament improbable” que un accident de laboratori causés la pandèmia, però encara no ha pogut identificar l’origen animal de la covid-19. El cap de l’equip de l’OMS que investiga l’origen del virus, Peter Ben Embarek, ha dit que el “més probable” és que el primer contagi es produís a través d’un animal “intermediari” o que “directament saltés als humans”. Tampoc descarta els productes animals congelats com a origen. Per ara l’equip d’investigadors situa l’inici del brot a “principis o finals de novembre”, però no ha pogut determinar quin va ser el focus. De fet, han detectat infeccions inicials a Wuhan no vinculades amb el mercat de Huanan, sospitós de ser l’epicentre de la pandèmia.

“No sabem quin rol va tenir exactament el mercat de Huanan”, ha admès aquest dimarts Embarek en una roda de premsa després de la visita de l’equip investigador a Wuhan. Per tant, l’OMS encara no té “una imatge clara” ni de l’origen de la pandèmia ni de com es va propagar en els seus inicis.”Com es va introduir el virus al mercat encara és una incògnita”, ha remarcat Embarek.L’expert de les autoritats xineses Liang Wannian fins i tot ha assegurat que el virus podria haver circulat en altres regions abans de ser identificat a Wuhan.Descarten l’accident de laboratoriEls investigadors de l’OMS veuen “extremadament improbable” la teoria sobre l’accident de laboratori per explicar l’origen de la covid-19. Si bé destaquen el fet que el virus s’identifiqués a prop dels laboratoris de l’Institut de Virologia de Wuhan, els experts consideren que les instal·lacions estaven en bon estat i que és “molt poc probable que s’escapés res”. A més, neguen que estiguessin experimentant amb aquest virus.”No existia el virus als laboratoris, per tant, no es podia escapar”, ha afegit l’expert xinès, que reivindica “la qualitat” d’aquests centres científics xinesos.Origen animal desconegutMalgrat apuntar a l’origen animal de la covid-19, els investigadors de l’OMS no han pogut determinar per ara quina especia la va provocar. “Tot continua indicant cap a una reserva natural del virus en la població de ratpenats”, ha apuntat Embarek. Els ratpenats i els pangolins són potencials candidats, però les mostres recollides en aquestes espècies no són “suficientment similars” a les de la covid-19, ha explicat l’expert xinès.Com la Wuhan no és un entorn habitual d’aquests animals, l’OMS està investigant altres espècies que hagin pogut introduir el virus, “en particular al mercat de Huanan”. Segons Liang, l’elevada susceptibilitat de visons i gats a la covid-19 suggereix que hi podria haver altres animals involucrats.L’equip de l’OMS continuarà estudiant si l’origen va ser animal o de productes animals congelats i quines espècies estan implicades en la transmissió del virus. En canvi, creu que no hi ha prou evidències per investigar si va ser un accident de laboratori.Sense indicis abans de desembreL’OMS no ha detectat “suficients evidències” de la presència de la covid-19 a Wuhan abans de desembre del 2019. L’equip d’experts ha detectat que els primers casos van aparèixer en les dues primeres setmanes de desembre, per tant, “probablement les infeccions van començar a principis de desembre o finals de novembre”. “No podem donar més detalls amb la informació que tenim”, ha puntualitzat Emerek.