Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

L’obra ‘Fabra & Coats & habitatge social i castellers’ guanya el premi FAD d’Arquitectura 2021

ACN Barcelona.-L’obra ‘Fabra & Coats & habitatge social i castellers’ ha guanyat el premi FAD d’Arquitectura 2021, segons han informat els organitzadors de l’esdeveniment. El jurat ha destacat que el […]

Agències 15/07/2021

ACN Barcelona.-L’obra ‘Fabra & Coats & habitatge social i castellers’ ha guanyat el premi FAD d’Arquitectura 2021, segons han informat els organitzadors de l’esdeveniment. El jurat ha destacat que el projecte posa de manifest com la rehabilitació i la conservació del patrimoni industrial representen un desafiament cada vegada més important per a la definició d’un urbanisme sostenible. En la categoria d’Arquitectura, el jurat ha fet una menció al projecte Casa no Tâmega a Portugal. L’obra Estudio Omar a Barcelona s’ha emportat el guardó d’Interiorisme, mentre que la remodelació de la Plaza de las Armas de Ferrol ha guanyat el premi de Ciutat i Paisatge. Finalment, el projecte Inbetween s’ha endut el premi d’Intervencions Efímeres.

L’Estudio Omar a Barcelona, un projecte dels arquitectes Jordi Ayala-Bril, Jonathan Arnabat, Aitor Fuentes, Igor Urdampilleta i Albert Guerra (ARQUITECTURA-G), “juga amb hàbil equilibri entre un paisatge interior de doble alçada inundat de llum zenital i dos nivells superposats en què els elements-armari del fons reuneixen tota la machine à habiter. L’equilibri espacial de volum i llum acompanya la precisió dels detalls i un savi i agosarat ús de materials i sistemes constructius”. De la Plaza de Armas de Ferrol, de l’arquitecte Carlos Alberto Pita Abad, el jurat assenyala que “una plaça ha de ser prioritàriament un lloc per als ciutadans, i el projecte recupera de manera brillant aquesta vocació pública perduda amb anterioritat. El jurat ha valorat la clara preferència d’aquest projecte discret i serè pel tarannà domèstic de l’espai públic”. Pel que fa al projecte Inbetween, l’obra dels arquitectes Pedro Ribeiro i Ana Ferreira (Pontoatelier) destaca, segons paraules del jurat, “pel diàleg, sensible, enigmàtic i revelador, que estableix amb el seu entorn: en una clariana verda, un recinte pur i negre protegeix, sense tancar del tot, el contingut de l’exposició, i defineix un volum simple que aconsegueix activar uns forts contrapunts dialèctics”.També s’han revelat els guanyadors del Premi Habitàcola 2021, impulsats per Arquin-FAD i adreçats a estudiants d’arquitectura i interiorisme. Aquesta 33a edició el premi (ex aequo) ha estat per als projectes ‘Panot XXI’ i ‘Homo Ludens’.Les obres guardonades en la 63a edició del premi han estat escollides d’entre els 21 projectes finalistes -en les diferents categories- d’un total de 368 obres presentades a concurs.El jurat s’ha decantat per “projectes capaços d’establir relacions sensibles i profundes, alhora potents i discretes, amb l’entorn, construït o natural; cap a projectes que saben interpretar el lloc i oferir una lectura inesperada de contextos difícils i delicats alhora”.També ha optat per “projectes que qüestionen les maneres d’habitar, que busquen solucions capaces de definir nous escenaris per a la vida privada o col·lectiva; projectes que investiguen sobre nous sistemes constructius, que proposen solucions atentes al medi ambient i que experimenten amb una atenta i calibrada economia de mitjans”.En totes les categories dels premis han estat presents “significatives” obres de rehabilitació o de reutilització d’allò que ja existia i que el jurat ha volgut destacar especialment.