Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Llum BCN il·lumina el Poblenou amb instal·lacions artístiques reflexives i lúdiques

ACN Barcelona – La nova edició del Festival Llum BCN il·luminarà a partir de divendres i durant el cap de setmana façanes i espais públics del Poblenou i el seu […]

Agències 02/02/2023

ACN Barcelona – La nova edició del Festival Llum BCN il·luminarà a partir de divendres i durant el cap de setmana façanes i espais públics del Poblenou i el seu entorn amb les seves múltiples instal·lacions artístiques, basades en la llum i el so. Moltes de les propostes no tan sols busquen la bellesa estètica si no que reflexionen sobre qüestions actuals, com la crisi climàtica, des de l’autosuficiència energètica de les peces o amb a reflexions sobre la petjada ecològica dels humans. També hi ha espai per a intervencions més lúdiques, i per a l’admiració tecnològica i les seves darreres aplicacions creatives amb la llum com a material de treball.

La preocupació per la crisi climàtica i energètica impregna el 12è Festival Llum BCN. Per exemple, la relació amb l’energia o el canvi climàtic es posen sobre la taula amb peces com ‘Another Moon’, de Kimchi and Chips, i ‘We Harvest Wind’, de Thijs Biersteker, ambdues impulsades amb energies renovables; o ‘Atmospheric Lighthouse’, una visualització a temps real de l’estat de l’atmosfera de la ciutat que converteix la Torre Glòries en una gran penell.

De la seva banda, la britànica Chila Kumari Singh cobrirà demà i dissabte una façana del museu Can Framis amb ‘Liberty and Light’, una peça d’escultures de neó que ha evitat la petjada ecològica del seu trasllat des del Regne Unit fins a Barcelona produint-se directament aquí, i per part d’entitats d’economia social.

En concret, les escultures s’han modelat al taller de la cooperativa Impulsem, del Raval, tot i que també hi participen altres entitats de l’economia social que formen La Traginera, com Colectic, la Fundació Tot Raval, la Fundació Surti, i La Boqueria estudi d’arquitectura. ‘Liberty and Light’ conté el missatge pacifista del ‘Guernica’, expressat amb la iconografia de l’herència cultural hindú-panjabi de l’artista.

El festival comissariat per Maria Güell Ordis, Oriol Pastor i Jose Luis de Vicente, celebra la seva 12a edició amb una programació de propostes que abracen l’art contemporani, el disseny, l’arquitectura, la tecnologia i la il·luminació. Güell ha constatat com la diversitat de projectes marcats per la preocupació ambiental són “una dada del moment que vivim”, però també que aquesta consciència no va en detriment de l’experiència estètica.

També ’Auditori participa per primera vegada al Llum BCN amb una instal·lació a la Llanterna . ‘Signes’, està realitzada per l’estudi Playmodes. I al DHUB, la instal·lació ‘Call Out’, d’Abel Korinsky i Orhan “aib” Kavrakoglu, presenta una gran matriu de llum que dibuixarà el rastre del satèl·lits que creuen el cel de Barcelona a temps real.

<strong>Innovacions creatives amb la llum</strong>

Més enllà del contingut, el Llum BCN també destaca per presentar les darreres innovacions tecnològiques al servei de la creativitat, en concret sobre les noves formes de materialitzar la llum. Però l’objectiu del certamen no és l’elogi de l’evolució tecnològica, ni fer “un mostrari” d’aquestes, diu Güell, si no que aquestes estan al servei del llenguatge plàstic amb la llum.

En aquest sentit, en aquesta edició hi participen per primer cop artistes com el Colectif Coin, amb una intervenció cinètica de gran escala i d’estil minimalista al campus de la Universitat Pompeu Fabra. Per la seva banda, l’artista visual i activista mediambiental Joanie Lemercier mostrarà Compositions Lumineuses (2023), una obra en què les composicions geomètriques que es projectin sobre la façana (al número 115 del carrer Pere IV) són creades per una màquina; la peça està inspirada en la col·laboració de Lemercier amb l’artista franco hongaresa Vera Molnár.

Un altre dels eixos del festival és la celebració a l’espai públic com a factor aglutinador de la comunitat. En aquest sentit, en l’edició d’enguany es podran veure intervencions lúdiques, com els inflables immersius d’Architects of Air o l’street art monumental de l’artista internacional d’origen madrileny SpY.

<strong>Comunitat local</strong>

També la comunitat artística de la ciutat estarà representada en aquesta edició, tant pels locals Playmodes, que tornen aquest cop intervenint un espai rehabilitat, com és la llanterna de l’Auditori; com per l’artista brasiler resident a Hangar, Pedro Torres, i per un dels trets més característics d’aquest festival: la participació de quinze escoles d’art, disseny i arquitectura de Barcelona (entre les quals l’escola BAU, l’ESDI, Elisava o la Massana) que presentaran les seves instal·lacions en tot el territori del Llum BCN.