Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Lluc Salellas defensa “un nou rumb” per a Girona que abasti tota la ciutadania i s’allunyi del model “que pensa en pocs”

|

- Publicitat -

ACN Girona – L’alcaldable de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha defensat “un nou rumb” per a la ciutat que se centri “en totes les persones” i s’allunyi del model “que pensa en pocs”. La formació ha desgranat les línies mestres del seu projecte en un acte on també han intervingut els primers integrants de la llista. Guanyem situa entre els seus eixos “estratègics” la lluita contra les desigualtats, l’habitatge, la transició ecològica i els barris. “Hem tingut un govern de Junts absent i una alcaldessa més pendent del parc de la Ciutadella que del de la Devesa”, ha criticat Salellas. I ha afirmat: “Estem profundament convençuts que la majoria de gironins i gironines volen un gir de guió; aquest equip surt a guanyar i el 29 de maig començarà un nou cicle”.

Guanyem Girona ha concretat els pilars del seu projecte -i també, propostes concretes- a la conferència ‘Girona, un projecte de futur’, que la formació ha celebrat aquest vespre i que ha omplert l’Auditori Josep Irla. Ho ha fet no tan sols donant veu a l’alcaldable, sinó també als primers de la llista que l’acompanyaran, i fent pujar la resta de l’equip a l’escenari. “A diferència d’altres candidatures, nosaltres podem dir que fa mesos que estem treballant plegats, perquè quan arribi el dia D, el 29 de maig, entrem a la plaça del Vi amb les idees clares”, ha dit Salellas.

Publicitat

L’alcaldable de Guanyem assegura que cal “superar” el model de Junts, el que “reivindica Gemma Geis”, que “pensa en pocs i no en el conjunt de la ciutadania”. En contraposició, la formació aposta per fer de Girona una ciutat “per a les persones”, que sigui “activa, dinàmica i que, sobretot, compleixi amb les necessitats vitals dels gironins i gironines”.

Lluc Salellas subratlla que, ja d’entrada, això passa per impulsar “un nou lideratge” que es basi en sortir dels despatxos. “Nosaltres, com a equip de govern, i jo com a futur alcalde de la ciutat, agafem el compromís d’estar cada setmana a peu de carrer parlant amb botiguers i veïns per parlar, aprendre, avançar i desencallar les problemàtiques que fa massa temps que s’arrosseguen”, ha assegurat. I aquí, Salellas ha criticat obertament l’actual consistori: “Hem tingut un govern de Junts absent i una alcaldessa més pendent del parc de la Ciutadella que del de la Devesa”.

Dins els eixos “bàsics” del seu projecte per a Girona, Guanyem hi situa l’habitatge, l’urbanisme, la participació, la transparència, els barris, la transició ecològica i la lluita contra les desigualtats. Salellas ha centrat el seu discurs en economia, cultura i educació; la resta d’àmbits, se’ls han repartit els números 2, 3 i 4 de la llista (Cristina Andreu, Amy Sabaly i Sergi Font).

<strong>Contra el “monocultiu” del turisme</strong>

Centrant-se en el model econòmic, l’alcaldable ha assegurat que, al darrere del descens de l’atur, s’hi amaga una Girona “a dos ritmes”. “Heu de pensar que hi ha zones determinades pel codi postal on les dades d’atur doblen les d’una altra zona”, ha afirmat. I aquí, ha criticat obertament el model “basat en el monocultiu del turisme” i ha apostat pel d’una Girona “que retingui el talent, que permeti la generació de noves empreses i que també n’impulsi de socials i cooperatives”.

Per a Salellas, el futur Campus de la Salut, amb el nou Trueta com a peça central, ha de significar “un pas endavant” en sanitat i recerca. En paral·lel, el cap de llista de Guanyem també ha apostat “pel petit comerç davant les grans multinacionals”, dient que Girona “ha d’anar més enllà de ser una simple subseu de les marques ciclistes mundials”. I aquí, Salellas ha proposat impulsar “un espai d’artesania i comerç de proximitat a l’entorn del Barri Vell” i crear “zones pacificades” a cada barri, que ajudi a crear eixos comercials.

En cultura, el cap de llista de Guanyem ha criticat que “avui, encara massa activitat cultural de la nostra ciutat, finançada amb recursos públics, arriba a una situació molt limitada”. I ja ha avançat que “revertir aquesta realitat”, serà, “sens dubte”, la “prioritat” de la seva formació en aquest àmbit.

<strong>Noves biblioteques i centres cívics</strong>

L’alcaldable es pregunta: “Cal dedicar la poca inversió de la que disposem a un Museu d’Art Contemporani que ningú acaba de veure?”. I en aquest punt, Lluc Salellas proposa potenciar equipaments perquè la cultura s’estengui “arreu” i no pas “com bolets”. Aquí, hi situa obrir noves biblioteques i també centres cívics. “Hem de lamentar que des del 2012 la ciutat no hagi inaugurat cap centre cívic, com tampoc han prioritzat cap nou pavelló municipal per fomentar l’esport ni cap increment de places d’escola bressol públiques”, ha criticat Lluc Salellas.

Relligant-ho amb aquest darrer punt, i ja entrant en educació, l’alcaldable de Guanyem recorda que, en els darrers anys, “hi ha hagut entre 40 i 100 infants en situació d’absentisme escolar” i assegura que “la lluita contra l’abandonament” serà un dels seus eixos prioritaris en aquest àmbit. En paral·lel, Salellas també subratlla que, si governen, seran “un puntal” per defensar l’escola pública. “Diguem clar que quan Guanyem sigui a la plaça del Vi aquest Ajuntament serà una punta de llança perquè no es tanqui cap línia a la ciutat”, afirma.

En educació, l’alcaldable de la formació municipalista també ha defensat impulsar “l’anhelada pacificació dels entorns escolars” i s’ha compromès a incrementar les places públiques de P0. “Ara mateix només n’hi ha vuit a la ciutat”, ha criticat Salellas, avançant que, “si cal i és possible”, també construiran una nova escola bressol.

Per acabar, Lluc Salellas ha assegurat que des de Guanyem exerciran “un lideratge, compartit amb tot l’equip, que torni a fer que els i les gironines se sentin identificades amb qui governa i amb allò que passa a la ciutat”. Un lideratge, ha dit, que tampoc oblidarà l’àrea urbana.

“Perquè sortim a guanyar, estem profundament convençuts que la majoria de gironines i gironins volen un canvi, un gir de guió, aire fresc”, ha assegurat l’alcaldable. I ha conclòs: “No tingueu cap dubte que hem nascut per vèncer, per governar, plegats, aquesta ciutat; el 29 de maig començarà un nou cicle, per transformar Girona, per millorar la vida”.

<strong>Urbanisme, neteja i habitatge</strong>

La número 2 de la llista, Cristina Andreu, ha centrat el seu discurs en les propostes que la formació fa en matèria d’urbanisme, transició ecològica, neteja, mobilitat i habitatge. D’entrada, Andreu ha defensat cuidar l’urbanisme del dia a dia. “Aquests darrers anys massa vegades hem escoltat les queixes sobre la brutícia, el mal estat de les voreres, la manca d’il·luminació dels carrers, la deixadesa als espais públics… I en moltes ocasions, la suma d’aquests elements ha fet créixer la sensació d’inseguretat”, ha dit.

Lligant l’urbanisme amb un model de mobilitat “que posi el vehicle privat al darrer esgraó de la cadena”, Andreu també ha avançat que un dels projectes “clau” per a Guanyem durant el proper mandat serà el de l’Entrada Sud de la ciutat. N’ha criticat que a “l’encara carretera Barcelona” s’hi hagin fet “pedaços”, però “sense tenir una proposta que permeti transformar-la en carrer”.

En transició ecològica, Guanyem defensa impulsar la instal·lació de plaques fotovoltaiques en equipaments i tirar endavant “una renaturalització” de la ciutat, que no passi per “deixar créixer plantes a tot arreu” (en clara referència a JxCat). A més, Cristina Andreu ha recordat que serà necessari “millorar l’eficiència i l’estalvi d’aigua” i, en aquest punt, ha criticat obertament “la clara aposta que en fa” el nou contracte de neteja. Per això, ja ha dit que des de Guanyem en faran “una bona fiscalització i actualització” per anar-lo “reconduint” cap a “una nova cultura que no solament no generi un consum innecessari d’aigua” sinó que també “tendeixi a una reducció clara de la generació de residus”.

Per últim, en habitatge Cristina Andreu ha defensat impulsar la construcció de més pisos protegits, buscar fórmules per tirar endavant habitatge cooperatiu a la ciutat i, també, crear més allotjament per a universitaris. I en aquest àmbit, el de l’habitatge, també ha admès que caldrà tenir “complicitats” amb administracions superiors.

<strong>Drets socials i seguretat</strong>

La jurista Amy Sabaly, número 3 de la llista, ha destacat les propostes en polítiques socials i seguretat. Sabaly ha criticat “la deixadesa de l’actual govern, que ha prioritzat invertir en sectors de més privilegi en detriment a la protecció dels col·lectius més necessitats” i ha defensat, per exemple, la necessitat d’impulsar més ajudes per combatre la pobresa energètica.

Sabaly també ha assegurat que des de Guanyem invertiran “a cada barri segons les necessitats que manifestin sense discriminar cap sector ni col·lectiu” i ha avançat que la formació farà “polítiques i actuacions concretes que ajudin a millorar la convivència veïnal”. En aquest punt, i entrant en matèria de seguretat, la jurista i número 3 de la llista ha demanat diferenciar entre delinqüència i incivisme, ha apostat per “la prevenció” i ha dit que Guanyem vol “una policia de proximitat que passegi pels carrers”. “La mediació i resolució de conflictes serà prioritari: recuperarem la figura del policia de barri i reactivarem el Consell Municipal de Seguretat”, ha afirmat.

Per últim, l’expresident d’Òmnium a Girona i número 4 de la llista, Sergi Font, ha assegurat que l’Ajuntament de Girona ha de contribuir a “construir país” i permetre “iniciar un nou cicle per aconseguir la independència”. Per això, ha assegurat, cal que el consistori sigui “més eficient” a l’hora de resoldre els problemes de la ciutadania, que estigui “disposat a assumir més responsabilitat en les gestions administratives” i que fomenti la participació. “Promourem les consultes, sense por”, ha dit Font.

El número 4 de Guanyem, per acabar, ha insistit en què “les persones han de ser les protagonistes de les polítiques” i que cal “mimar les associacions” perquè facilitin també “el sentiment de pertinença a Girona i a Catalunya”. Per últim, Sergi Font ha subratllat que cal fer “que el català sigui una llengua necessària, perquè és la principal eina de cohesió que tenim com a societat”. I ha conclòs: “Aquest és nostre projecte de futur; construir país a través de construir ciutat”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió