Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Llop evita respondre si demanaran que s’apliqui el 25% de castellà a l’aula però diu que les sentències s’han de complir

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha afirmat que no vol avançar escenaris preguntada per si el govern espanyol demanarà que s’apliqui la sentència del 25% del castellà a l’escola, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi donat a la Generalitat dos mesos per executar-la. “Desconec si la Generalitat presentarà al·legacions o procedirà a executar la sentència, però en un estat de dret es respecta la llei, la Constitució i les sentències. Les sentències s’han de complir”, ha afirmat Llop en una roda de premsa després de reunir-se amb la consellera Lourdes Ciuró, a Barcelona. Les titulars de Justícia han tractat temes com la revisió dels mòduls de pagament per la creació de nous jutjats o les taxes judicials.

“No puc aventurar què és el que passarà. No sé quina és la posició ni oficial ni extraoficial de la Generalitat, no se m’ha comunicat”, ha respost preguntada per la sentència del 25% del castellà a l’escola i que ara la Generalitat té dos mesos per executar-la. “Les sentències, en un estat de dret, es compleixen”, ha afegit la ministra, que també ha afirmat que, per al govern espanyol, és “molt important” la “qüestió de les llengües” i que “hi és sensible”. 

Publicitat

Al seu costat a la roda de premsa, la consellera Ciuró ha defensat que la immersió lingüística és un “model d’èxit” i que “no té cap sentit que s’apliquin uns percentatges o s’insti a l’execució d’una sentència d’un fet que ja es produxi, que és la competència dels alumnes en les dues llengües oficials a l’estat”. “Entrar en la questió de la llengua és polititzar un cop mes”, ha advertit.  

En la intervenció inicial, la ministra havia afirmat que aposten pel diàleg amb Catalunya i ha recorregut a aquestes metàfores: “Nosaltres no som qui posen pedres al camí; nosaltres posem pedres en la construcció d’aquest pont amb Catalunya”. 

En la reunió que han mantingut a la seu del departament amb la ministra i el secretari d’Estat de Justícia, Ciuró els ha traslladat diverses reclamacions, com les relacionades amb el finançament de l’Administració de la Justícia. Ciuró ha reclamat que es trobi una fórmula perquè Catalunya disposi de les taxes judicials que recapta per millorar el servei de la justícia gratuïta.

La consellera també ha demanat que s’actualitzin els mòduls de pagament per la construcció de nous jutjats. Ciuró ha afirmat que aquests barems han quedat molt “desfasats”; són del 1.996 i no preveuen les noves tecnologies i això genera un “decalatge” entre la inversió del departament en nous jutjats i l’aboament que en fa el minsiteri, ha exposat la consellera. En aquest sentit, Ciuró ha destacat que el 2021 van invertir 6,4 milions d’euros (MEUR) en infraestructurs i que n’han rebut 5,2.

L’equip de la conselleria ha traslladat a Llop altres qüestions com la la creació del Consell de Justícia de Catalunya o que el català sigui un requisit per als jutges i no un mèrit.

Preguntades per si havien arribat a algun acord en aquestes qüestions, han explicat que aquesta ha estat una primera reunió de treball. 

Ciuró ha reclamat a Llop la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió del Codi Penal. En la roda de premsa, la ministra ha respost que s’està treballant internament en eventuals reformes penals, no només d’aquests delictes, però ha assegurat que no hi ha les majories suficients per impulsar un camí d’aquesta envergadura i que ara les “prioritats” són unes altres, com la gestió dels fons europeus, la reforma laboral o la llei d’habitatge.

Preguntada per l’informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre l’avantprojecte de la llei de dret a l’habitatge, que alguns mitjans han publicat aquest dilluns, Llop ha dit que s’ha de llegir de forma completa però ha assenyalat que “no és vinculant, sinó preceptiu” en el tràmit legislatiu.   

<strong>Reunió amb el president del TSJC</strong>

Abans de la reunió amb Ciuró, la ministra s’ha reunit amb el president del TSJC, Jesús María Barrientos, on també ha participat la Fiscalia, a la Ciutat de la Justícia. Entre els temes que s’han tractat, la petició del TSJC d’establir uns complements salarials per als jutges i magistrats destinats a Catalunya. 

Llop ha afirmat que hi ha una “fuga de talent judicial” a Catalunya i que el complement “pot ser una solució”, però que ha demanat al president del TSJC que n’analitzi les possibles causes. 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió